NAJGORA OBUĆA: ŠTA SE SVE DOGAĐA SA STOPALIMA DOK NOSITE JAPANKE

0
1258

U ljetnim mjesecima obuća za kojom mnogi posežu su japanke.

Premda imate dojam da je riječ o udobnoj i praktičnoj obući stručnjaci upozoravaju da je riječ o najgoroj vrsti obuće za koju se možete odlučiti.

Liječnik Tarik Khan iz Sveučilišne bolnice u Londonu tvrdi da su japanke najopasnija vrsta obuće. “One ni u kojem dijelu ne podržavaju nogu i najgora su vrsta obuće”, kaže liječnik.

Kada nosite ravne cipele prstima morate hvatati podlogu što stvara pritisak na prste i zglobove, s druge strane ako cipela nema petu rasteže se tetiva od Ahilove pete do prstiju što vodi ka upalama pa bi najbolje bilo nositi obuću čija je peta visoka oko četiri centimetra.

Ako baš želite nositi japanke nipošto to ne činite cijeli dan  – piše Daily Mail.

– Japanke nisu idealna obuća za dulje nošenje. Nestabilne su, pri hodu vise na prednjem dijelu stopala stvarajući potrebu pojačane aktivacije i podizanja prstiju stopala. Dakle, mišići i tetive su aktivniji pa u inače manje aktivnih ljudi može doći do pojave bolova pri duljem hodu. Osobe koje dulje sjede u uredu, a nemaju naviku redovitog vježbanja, često imaju skraćenu muskulaturu, posebno fleksors kuka i koljena te stražnjih mišića potkoljenice. Zato ravne japanke zahtijevaju intenzivnije podizanje stopala u gležnju i skraćivanje dužine koraka. Dodatno, nestabilnost japanke može dovesti do zapinjanja i posrtanja pri hodu s mogućnošću uganuća gležnja i stopala – pojašnjava dr.sc. Hrvoje Klobučar iz Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Zbog svega toga, redovito i dugotrajno nošenje japanki može dovesti do bolova u koljenima, kukovima, ali i leđima te je, ako osjetite neobjašnjivu bol u tim dijelovima tijela, moguće da su je uzrokovale udobne japanke. Japanke su, osim toga, i prava opasnost u prometu. Nedavna britanska studija pokazala je kako vožnja u japankama može smanjiti brzinu reakcije za 0,13 sekundi, a vozači u japankama uzrokuju 1,4 milijuna prometnih nezgoda na godinu.

Idealna obuća je ona u kojoj se čovjek udobno osjeća tijekom duljeg stajanja i hoda. Ekstremi nisu povoljni za naša stopala. Visoke pete opterećuju prednji dio stopala, a ravna obuća povećava opterećenje na stražnji dio stopala. Najbolja obuća je ona u kojoj se osjećate kao da niste obuveni. Najčešće su to različiti oblici sportske obuće, sandale mekanog đona, fiksne oko gležnja ili pete te s blagim povišenjem pete u odnosu na prste do 1 centimetar, a kod žena koje su često u cipelama s visokom petom i imaju skraćenu Ahilovu tetivu od 2 do 3 centimetra povišenja.

Obuću koja nije prilagođena stopalu, odnosno nefiziološku obuću treba koristiti povremeno, a nikako ne stalno i redovito. Prisiljavanje stopala na opterećenje u neprirodnom položaju može imati za posljedicu razvoj ozbiljnih deformacija stopala koje na kraju mogu završiti i operacijskim liječenjem, upozorava dr. Klobučar./Dnevni magazin/.

PODIJELI