Najmoćniji antiseptik: Divlji origano, lijek za gotovo sve

0
677

Riječ „Origana“ potiče iz grčkog jezika, a sama riječ u prevodu znači „radost planine“, a drugi prevod ima značenje „jedna oštra biljka“.

Ulje divljeg origana se koristi vijekovima kao lijek, a poznato je da su još stari Grci prepoznali ovo ulje kao efikasan lijek protiv mnogih bolesti. Iz istorijskih rukopisa je pronađena informacija da je Hipokrat biljku Origano koristio kao antiseptik. Kada su Rimljani osvojili Grčku sa sobom su donijeli i razne kulturne običaje i naravno kulinarske vještine te su na tim prostorima Origano koristili kao začin prilikom pripreme mesa, ribe pa čak i kao začin za pravljenje vina.

Sastav origana

Biljka Origano sadrži polifenole kao i mnogobrojne flavone. Ulje divljeg origana sadrži veliki broj minerala: magnezijuma, cinka, kalijuma, vitamina A, B2 i C, gvožđa, bora, bakra.

Izuzetno je snažan antioksidans, jači čak za 42 puta od jabuke, 12 puta od narandže i 5 puta od borovnice. U ulju divljeg origana je pronađeno preko 60 različitih jedinjenja, najvažnijima se smatraju karvakrol i timol, a sadrži još i limonen, pinen i ocimen. U manjim količinama su pronađena sledeća jedinjenja: p-cimen, caryophyllene, germacrene-D, spathulenol, β-fenchyl alcohol, o-terpineol.

Iako je farmacija napredovala u tolikoj mjeri, ljudi su sve više pobornici prirodnih lijekova da bi svoj organizam zaštitili od štetnog uticaja hemije. Ulje divljeg origana vijekovima je prirodni lek za različite zdravstvene tegobe.

Primjena

Ulje divljeg origana je izuzetno jako (jače od ulja čili paprike) te se preporučuje njegovo razblaživanje a najbolje sa maslinovim uljem. Ovo ulje treba držati daleko od domašaja dece, što dalje od od sluzokože i očiju i svih osjetljivih dijelova kože. Treba ga čuvati u suvom i tamnom prostoru.

Ova biljka kao začin ima veliku primjenu u mediteranskoj kuhinji, na Filipinima i u kuhinjama latinske amerike. U Evropi ga najčešće koriste u Italiji za pripremu pica, ali i drugim zemljama u okruženju. Važno je napomenuti da ulje divljeg origana nema apsolutno nikakvih sporednih efekata.

Ne preporučuje se konzumiranje ulja divljeg origana trudnicama i dojiljama jer otežava apsorpciju gvožđa. Srčani bolesnici ovo ulje mogu koristiti isključivo uz konsultaciju sa svojim doktorom, a treba biti oprezan kod uzimanja lijekova za sniženje pritiska, jer konzumiranjem ovog ulja može doći do značajnog sniženja pritiska. Ako uzimate više od 3 farmaceutska lijeka preporučujemo da ne uzimate ulje divljeg origana, jer u toj kombinaciji sa lijekovima može doći do oštećenja jetre.

Uspješno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Mnoga istraživanja pokazala su da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva i uspješno se bori protiv čak 30 bakterija među kojima je i E.coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. Podjednako usjpešno sanira i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri spoljnoj upotrebi potrebno ga je miješati sa drugim jestivim uljima.

Ublažava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulliše protok krvi i kontrakcije materice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

Pomaže kod problema sa probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja, a origanovo ulje poboljšava protok žuči i samim tim pospešuje probavu. Smanjuje gasove i reguliše želudačne kiseline.

Ublažava posljedice kožnih bolesti

Mnoge osobe su u ovom ulju pronašle spas od psorijaze i ekcema. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ovo ulje se miješa sa uljem jojobe ili maslinovim uljem, takva kombinacija maže se na promjene nastale na površini kože.

Sadrži mnogo vitamina i minerala

Magnezijum, cink, vitamine C i E, gvožđe, mangan- sve su ovo nutritijenti sadržani u origanovom ulju.

Ublažava respiratorne probleme

Učinkovit protiv bronhitisa, astme i disajnih problema izazvanih prehladom. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijom i ublažava reakciju tela na alergene.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidantivnim svojstvima štiti srce i vene od štete koju im nanose slobodni radikali. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

Primjena origana

U narodnoj medicini Austrije Origano se koristi interno kao čaj za tretiranje gastrointestinalnog trakta, disajnih puteva te živčanog sistema, a koristi se i kao medicinska krema. Ulje divljeg origana je pronašlo primjenu čak i u otklanjanju lošeg zadaha, teških rana, opekotina, uboda insekata i bolesti desni.

(ATV)

PODIJELI