Naknada za ratne poslanike na čekanju

0
1062

Predsjednik Srpske povukao je iz Skupštine prijedlog o naknadama za ratne poslanike.

Nije krio razočarenje da se status osnivača RS koristi za ubiranje političkih poena. Potsjetio je da su federalni poslanici već odavno zbrinuti i da su im odate sve počasti za koji su uskraćeni prvi poslanici RS.

“Ukoliko ne bude konsenzusa kroz raspravu koja bi trebalo kasnije da nastane između svih relevantnih faktora u RS u pogledu konstituisanja jednog prihvatljivog zakona – ja ću isti ovaj zakon ponovo predložiti jer smatram da je neophodno da se u ovo vrijeme i na ovaj način reguliše”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik osuđuje bilo kakvu politizaciju oko čitave priče, poziva predstavnike boraca i političke partije da u narednim mjesecima dođu do zajedničkog prijedloga zakona. Tvrdi da će na taj način pokušati zakonu dati novu šansu.

“Ako takva jedna aktivnost poprima ponovo politizaciju ja samo mogu izraziti žaljenje nad stanjem naše političke svjesti”, izjavio je Dodik.

Dok je pričao, Dodik je nekoliko puta dobio aplauz ali od SNSD-ovih poslanika. Kako bi se izjasnili, opozicionari su čekalli da predsjednik izađe iz sale i u skupštinskom holu  proglasili, kako su je oni nazvali, pobjedu demokratije. Uvjereni su da je predlaganjem pa povlačenjem zakona predsjednik konačno prihvatio da bude predsjednik svih ali i da je postigao autogol.

“Sada se pokazalo da apsolutno ima negdje kočnica preko koje ne može proći. Ovo je velika pobjeda nečega što je vodilo ka diskriminaciji i siguran sam da bi i ustav kasnije bio povrijeđen”, kazao je  Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NSRS.

Međutim, opozicija je još na skupštinskom Odboru za boračko-invalidsku zaštitu imala priliku da obori predsjednikov zakon jer je u tom odboru ima većinu. U odboru tvrde da rasprave nije bilo zbog kvoruma dok PDP-ov Miroslav Brčkalo sve tumači na drugačiji način.

“Slađe je bilo ovako natjerati predsjednika da prizna poraz i da povuče sam odluku”, izjavio je Miroslav Brčkalo, poslanik PDP-a u NSRS.

Najuzdržanijii su bili oni koji, za sada, neće dobijati predloženi novac. Iako je očekivao raspravu Slobodan Bijelić kaže da nije razočaran. Što se ne bi moglo reći za SDS-ovu Sonju Karadžić Jovičević, kćerku prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, koja žali što nije bilo rasprave jer, kako tvrdi, imala bi šta da kaže.

“Ovi Karadžići nisu Lepenovi, ovi Karadžići se ne odriču jedni drugih ni za novac, ni za partijsku poslušnost i nizašta drugo. Mnogi su to do sada u zadnjih dvadesetak godina pokušavali i nudili. Kao što vidite nije prošlo za to vrijeme pa neće prolaziti ni ubuduće”, rekal je Sonja Karadžić Jovičević, poslanik SDS-a u NSRS.

Slobodan Bijelić, bivši poslanik Narodne skupštine je istako da je zadovoljan trezvenošću koju je predlagač iskazao i mudrošću i ponudom suprostavljenim političkim stranama  da se pokuša postići konsenzus.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije, nije krio zadovoljstvo što će se o naknadama poslanicima naknadno raspravljati. Kaže da je, sa predsjednikom Republike, razgovarao prije početka sjednice ali da nije uticao na njegovu odluku.

“Vrlo brzo smo se dogovorili da bi možda najbolje riješenje bilo da u jednoj mirnoj atmosferi sa malo više vremena, sa mnogo više argumenata razgovaramo o tim pitanjima i nadam se da ćemo doći do rješenja”, izjavio je  Milomir Savčić, predsjednik BORS-a

Povlačenjem zakona nije stavljena tačka na čitavu priču. Kako je predsjednik Srpske i najavio uskoro će se sastati sa borcima i političkim strankama kako bi čuo njihove prijedloge – i kako bi se dogovorilo zajedničko riješenje.

PODIJELI