Nakon decenije traganja – Pronašao prvi broj “Derventskog kotarskog lista”

0
578

Derventski istraživač Damir Kljajić je, nakon decenije traganja, u Arhivu BiH pronašao prvi broj novina “Derventski kotarski list” koji je izašao 2. januara 1913. godine.

Skoro deset godina tragao sam za prvim brojem. Sve je počelo 2009. godine kada sam kao član Upravnog odbora Javnog preduzeća ‘Derventski list i Radio Derventa’ saznao da to preduzeće, koje baštini tradiciju ‘Derventskog kotarskog lista’, ne posjeduje sačuvan prvi broj, niti ima informacije o izlaženju prvog broja lista”, rekao je Kljajić.

Kljajić je dodao da je obišao i kontaktirao brojne biblioteke u BiH i inostranstvu.

“U potrazi za prvim brojem novina kontaktirao sam čak i arhive u Beču, iz kojih su mi pisanim putem odgovorili da kod njih nije sačuvan prvi broj ovog lista. Tokom 2015. godine u nekoliko privatnih kolekcija starina i arhiva, pronašao sam veći broj primjeraka ‘Derventskog kotarskog lista’, a među njima i broj devet koji je izašao 27. februara 1913. godine. Tada sam preračunavanjem došao do zaključka da je prvi broj lista izašao 2. januara 1913. godine”, naglasio je Kljajić.

On je rekao i da je tokom nedavne posjete Sarajevu odlučio da još jednom pregleda registre dokumenata u Arhivu BiH i tom prilikom je konačno pronašao podatke o “Derventskom kotarskom listu”.

“Bio sam presrećan kada su mi iz depoa donijeli dokumente. Tu su bili izvještaj na njemačkom jeziku o štampanju prvog broja novina, jedan primjerak prvog broja lista i dva primjerka drugog broja lista”, kaže Kljajić.
Iz predgovora se može zaključiti da je novina pokrenuta za potrebe rada administrativne službe Kotarskog ureda Derventa, odnosno da je to bio svojevrstan službeni glasnik Ureda.

Osim administrativnih uredbi, novine su sadržavale i poučne tekstove, te reklame derventskih radnji i preduzeća.

Prvi broj “Derventskog kotarskog lista” izlazio je četvrtkom, na osam stranica.

“Derventski kotarski list” pisan je na latinici i ćirilici, a koštao je osam helera.

Prvi urednik novina bio je Ivan Radošević, a list je štampan u štampariji “H. Šulman” u Brodu na Savi.

Urednik je kratko bio i Josip Horvat, kada je list štampan u Narodnoj štampariji Josipa Laja u Derventi.

(srpskainfo)

PODIJELI