Namirnice koje nikako ne smijete da podgrijavate

0
310

Savremeni način života i mnogobrojne obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena za svakodnevno spremanje ručka, pa često isti obrok ostavimo za naredni dan.

Ipak, nisu sve namirnice pogodne za podgrijavanje jer mogu postati toksične.

Savremeni način života i mnogobrojne obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena za svakodnevno spremanje ručka, pa često isti obrok ostavimo za naredni dan. Ipak, nisu sve namirnice pogodne za podgrijavanje jer mogu postati toksične.

Pirinač

Podgrijani pirinač, ukoliko se ne čuva na pravi način, može izazvati dijareju ili povraćanje. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u njemu se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije.

Zato bi skuvani pirinač trebalo čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi. Bezbjedan je za upotrebu ako se odmah podgrije i pojede.

Krompir

Ako se kuvani krompir čuva na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da se već pripremljeni krompir čuva u frižideru. Trebalo bi ga podgrijati u mikrotalasnoj ili na ringli.

Luk, celer i cvekla

Ove namirnice su čest sastojak u supama i čorbama. Ipak, ako se podgrevaju, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako se podgrijavaju više puta, tako da bi najbolje bilo da se zagrije samo ona količinu koja će se sigurno pojesti.

Jaja

Bilo da su kuvana, pržena ili pečena, jaja nikako ne bi smjela da se podgrijavaju. S obzirom da su bogata proteinima, podgrevanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako se konzumira podgrijana, može izazvati bolove u stomaku, dijareju ili povraćanje.

Neophodno je piletinu dobro prokuvati, odnosno, zagrijati dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Najbolje rješenje je da se pojede hladna u salati ili sendviču.

Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lešnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuvanje ili prženje, stvoriće se opasne trans masti.

Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

Pečurke

Proteini u pečurkama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijavaju i zbog toga mogu biti vrlo opasne. Nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi jer mogu ispustiti toksine ukoliko se ne čuvaju na suvom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da se pečurke konzumiraju odmah po pripremi i da se ne čuvaju duže od jednog dana u frižideru.

Tagovi:
PODIJELI