Stiže zahlađenje sa kišom i snijegom

0
388
Vremenska prognoza za BiH
Hladni front nam se približava sa sjevera, stiže u nastavku dana i večeras donoseći kišu i snijeg. Od petka će zahladiti ali ništa pretjerano, u ponedjeljak moguće da će biti najhladnije uz lokalno ledene dane. Ostalim danima nešto toplije u toku dana.
Od jutarnjih sati počeo se sa djelovanjem oslabljen visinski ciklon koji nam je pristigao sa zapada i donio sad već naoblačenje cijeloj zemlji. Lokalno ima kiše a na planinama i snijega. Visinski ciklon će u nastavku dana zamjeniti hladni front sa sjevera koji bi prema procjenama modela trebao stići na sjever i sjeveroistok Bosne negdje iza 14 sati.
Uz hladni front u nizinama kiša koju će u večernjim satima padom temperature zamjeniti prolazan snijeg. Snijega neće biti u svim nizinama Bosne već samo lokalno i to uglavnom u centralnoj, na istoku i dijelom na sjeveroistoku Bosne, drugdje samo ponegdje. U višim, planinskim krajevima(iznad 900mnv.) snijega će biti skoro od početka padavina. U nizinama očekivana visina novog snijega lokalno 1 do 5 cm, na planinama 5 do 10 cm.
U nizinama Hercegovine uglavnom kiša. U noći na petak u sjevernim i istočnim dijelovima može biti prolazno susnježice i snijega. Na planinama Hercegovine snijeg.
U noći na petak pa do petka ujutro padavine postepeno prestaju uz većinsko smanjenje oblačnosti.
U petak nakon nešto oblačnijeg jutra, tokom dana sunčano. Za vikend pretežno oblačno uz lokalno i povremeno slabiji snijeg ili pljuskove snijega. Sunčanije i stabilnije na jugu i zapadu Hercegovine za vikend.
Slično vrijeme kao za vikend nastavit će se i početkom sljedeće sedmice.
U petak i za vikend većinom umjeren do lokalno na udare jak sjeverac, jači u toku dana a slabiji u noćnim satima.
Vremenska prognoza za BiH
PODIJELI