Naplatne kućice jedino “naplaćuju” živote

0
1308

Đorđe Kremenović (25) iz Banjaluke povrijeđen je u utorak naveče kada je terencem folksvagen tiguan udario u betonsko ostrvo kod nelegalno postavljenih naplatnih kućica u Glamočanima, opština Laktaši, na lokaciji gdje se samo tokom prošle godine dogodilo šest sličnih nezgoda, od kojih je jedna okončana tragično.

Dok brojni vozači već duže vrijeme zahtijevaju da se sporni objekti na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice uklone, početak radova još nije ni na pomolu. Naime, u procesu izbora izvođača radova – žalba žalbu stiže.

Istovremeno, javnost je ogorčena, jer baš tu je, 10. jula 2015. godine, poginuo Banjalučanin Miroslav Majkić (40), a tragedija je zabilježena i 31. decembra prošle godine, kada je udarivši golfom u naplatnu kućicu, život izgubio Mateo Puljak (32).

“U Glamočanima, kod objekta za naplatu putarine, u 2017. dogodilo se ukupno šest saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice poginulo, tri su teško povrijeđena, a četiri lakše”, rekla je za “Nezavisne” Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

Posljednji u nizu udesa zabilježen je u utorak naveče oko 22.50, kada je Kremenović povrijeđen, te prevezen u Univerzitetski klinički centar (UKC) RS, gdje su mu konstatovani lomovi.

“Pacijent je hospitalizovan u Klinici za ortopediju i traumatologiju. Zadobio je prelom potkoljenice i karlice. Njegovo zdravstveno stanje je zasad stabilno, te ostaje na daljem bolničkom liječenju i praćenju”, rečeno je iz UKC RS.

Podsjetimo, ponuda konzorcijuma “MG Mind” i “MIG elektro” iz Mrkonjić Grada ocijenjena je kao najpovoljnija od tri pristigle na tender za uklanjanje spornih kućica, koji su raspisali “Putevi RS”, ali je upravo na tenderu sve i zapelo.

“Žalbena procedura za javnu nabavku ‘Uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu M16’ je u toku”, rečeno je “Nezavisnim” iz “Puteva RS”.

Kako nam pojašnjavaju, na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača žalila se prvo grupa ponuđača “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “Dos elektro”.

Po toj žalbi, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH donosi rješenje o poništenju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, tako da se predmet vraća na ponovni postupak.

Međutim, ponovni postupak nije ni na vidiku, jer je u međuvremenu i treći ponuđač iskoristio pravo žalbe.

“U ovom postupku je uložena žalba i ponuđača ‘Gradip’ Prnjavor, te se čeka na rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH po ovoj žalbi, nakon čega će Komisija za javnu nabavku zasjedati ponovo i postupiti u skladu sa dostavljenim rješenjima KRŽ BiH”, napominju iz “Puteva RS”, dok iz KRŽ BiH, uprkos brojnim pokušajima, komentar nismo uspjeli dobiti.

Poreske obveznike, podsjetimo, kućice koštaju milione, iako nikada nisu bile u funkciji, jer su na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice, a ne na autoputu.

Iz banjalučkog odbora PDP-a apelovali su na gradsku vlast da od republičkih organa zatraži hitno uklanjanje tih nefunkcionalnih naplatnih kućica.

nezavisne

PODIJELI