Prnjavor: Nema gripe, veći broj oboljelih očekuje se u februaru

0
1064

Regionom hara gripa. Udvostručen je broj pacijenata sa respiratrnim problemima. Taj problem još uvijek nije u RS. Razloga za paniku nema ni na području Prnjavora navode u Higijensko-epidemiološkoj službi.

Na području opštine Prnjavor nije registrovana masovna pojava oboljelih od gripe, podaci su Higijensko-epidemiološke službe. Prema njihovoj evidenciji, kako navodi epidemiolg Veselko Vinčić, na području naše opštine u januaru mjesecu sedmično je registrovano oko 50-60 pacijenata oboljellih slično gripi što se još uvijek smatra da nije alarmantno. Veći broj oboljelih očekuje se  u februaru mjesecu.

„Imamo sporadičnih oboljenja, ali većeg broja oboljelih nema. Mi očekujemo da bi sada, u narednom mjesecu taj broj mogao da se poveća jer to vrijeme kada se epidemije inače javljaju, posebno sada kada djeca krenu u školu“, kaže epidemiolog u Domu zdravlja Prnjavor dr Veselko Vinčić.

Vinčić navodi da je gripa veoma ozbiljno oboljenje praćeno visokom temperaturom, malaksavošću koja traje 5 dana i koju je potrebno odležati. Najefikasniji vid prevencije bila je sezonska vakcinacija protiv gripe koja je trajala do kraja prošle godine.

„ Mi smo zadovoljni sa vakcinacijom u prošloj godini. Ona je bila značajno veća nego prethodne godine pogotovo sa osobama starijim od 65 godina koji su i najugroženiji u slučaju oboljevanja od gripe“, ističe Vinčić

Kako navode u Higijensko-epidemiološkoj službi Prnjavora, ove godine radiće se još više na promociji sezonske vakcinacije protiv gripe kako bi ta zaštita bila još bolja. U isto vrijeme dr Veselko Vinčić napominje i na prirodni način poboljšanja imuniteta gdje je potrebno konzumirati više vitamina C, voća i povrća, dosta fizičke aktivnosti kao i provjetravanje prostorija, posebno onih u kojoj boravi više osoba.

(TV K3)

 

PODIJELI