Narodna nošnja okoline Prnjavora na reviji u Futogu i Novom Sadu

0
642

U organizaciji Kulturnog centra „Mladost“ iz Futoga, odžaće se 11. Medjunarodni Festival narodne nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“, koji će trajati od 05. do 07. oktobra 2018. godine.

Posjetioci će moći vidjeti veliki broj originalnih muških i ženskih narodnih nošnji iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, te još nekoliko evropskih država.

Festival “Biserna grana” je takmičarskog tipa. Takmičenje se odvija u tri kategorije: za nagradu “Biserna grana“ u kategorijama ženska i muška nošnja, kao i za najljepšu djevojku u nošnji na Festivalu. O nagradjenima u kategorijama ženska i muška nošnja odlučivaće stručni žiri sačinjen od etnologa. Oni će ocjenjivati kompletnost kostima, uskladjenost svih elemenata, pravilnost odijevanja, kao i scenski nastup i prezentaciju. Najljepšu djevojkuFestivala izabraće novinarsko – sponzorski žiri. Učesnici – prezenteri u obavezi su da u tokuprograma predstave nošnju publici (tip, vrsta, dijelovi, namjena nošnje i sl.).

 Poziv za učešće na ovoj reviji dobio je i naš sugrađanin Dario Topić, diplomirani profesor istorije, koji će kroz ovu reviju predstaviti dio svojih etnoloških istraživanja okoline Prnjavora.Kao i na nedavno održanoj reviji u Istočnom Sarajevu, posjetioci će moći vidjeti dvije ženske originalne tradicionalne nošnje srpskog stanovništva okoline Prnjavora: svečanu ljetnu nošnju starijeg tipa koju su nosile udate žene od sredine XIX vijeka do I svjetskog rata i nošnju starije udate žene korištenu nakon I svjetskog rata.  

Pored svih pratećih sadržaja, centralni događaj Festivala biće u subotu, 06.10.2018. a čine ga: prijem kod gradonačelnika Novog Sada, svečani defile centralnim ulicama grada i večernja Revija narodnih nošnji, koja će i ove godine biti održana u atrijumu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrdjavi, gdje će svaki izlagač upoznati publiku sa karakteristikama i specifičnostima nošnje koju predstavlja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here