Nastavljeno gašenje požara na Romaniji

0
348

Gašenje požara na obroncima Romanije, koje je prekinuto sinoć, nastavljeno je jutros, potvrđeno je za našu televiziju iz Civilne zaštite opštine Pale.

Rukovodilac Službe civilne zaštite Dragan Elek istakao je da, prema jutrošnjim informacijama sa terena požar nije proširen. Јutros bi, dodaje, rukovodioci šumskog gazdinstva trebalo da izađu na nakritičnija mjesta.

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletjeli su rano jutros u izviđanje terena na Romaniji, gdje je peti dan aktivan požar. Trenuto učestvuju u gašenju aktivnih požara.

Prema jutrošnjim informacijama požar se tokom noći nije proširio, ali najveći problem predstavlja to što se vatra provukla na nekoliko mjesta uz stijene na drugu stranu, gdje nije pristupačno.

Elek je rekao da bi na najkritičnija mjesta trebalo da izađu rukovodioci Šumskog gazdinstva “Јahorina” i informacije pošalju u centralu.

– Situacija nije toliko strašna, jedino se bojimo da se ne pogorša kada sunce ogrije. Imamo zalihe vode na jezerima na Ravnoj planini, dobar vodozahvat na visini, iskusne pilote, veoma brz helikopter. Mislimo da će efekat biti dobar – kaže Elek.

Prema njegovim informacija, ako bude potrebe doći će i gazela iz helikopterskog servisa Republike Srpske da prebaci radnike koji bi pravili prepreke u šumskom predjelu, kao i helikopter Oružanih snaga BiH koji je juče gasio vatru.

(RTRS)

PODIJELI