NATO i MAP ponovo tema političara: Mektić traži da se Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi Program reformi

0
487

Famozni Program reformi, oko kojeg se već duže od godinu dana lomlje koplja u BiH, ponovo će biti predmet rasprave, ali ovaj put u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik SDS u PD PSBIH Dragan Mektić je, naime, još na prošloj sjednici predložio da se na dnevni red uvrsti inicijativa kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da se ovom domu dostavi Program reformi za 2019. godinu i Program reformi za 2020. godinu (usvojen od nadležne komisije) kao i dokument NATO, isti koji je tokom aprila ove godine dostavljen Misiji BiH u Briselu.

Mektićev prijedlog prilikom glasanja na sjednici nije dobio entitetsku većinu jer je od poslanika iz Srpske podršku dobio jedino od Nenada Nešića, Mire Pekić i Branislava Borenovića. Ostali poslanici iz Srpske su ili bili odsutni, ili nisu glasali ili su bili protiv i suzdržani.

O Mektićevoj inicijativi je raspravljao i Kolegij PD PSBiH, ali ni on nije postigao saglasnost po tom pitanju, pa će se ona tako ponovo naći na sjednici parlamenta 25. maja ove godine u drugom krugu glasanja.

Mektić je uvjeren da će njegova inicijativa ovaj put imati većinsku podršku poslanika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On u izjavi za Srpskainfo ističe da ne vidi razlog zašto inicijativa ne bi bila prihvaćena jer „građani imaju pravo da znaju jesmo li u MAP ili nismo“.

– Trenutno imamo apsurdnu situaciju u kojoj je nejasno da li smo u MAP ili ne. Neki politički lideri govore jedno, a drugi drugo. Imamo dokument NATO gdje se kaže da je BiH u MAP. S druge strane član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da nismo u MAP, a drugi član Željko Komšić kaže da jesmo. Ko tu govori istinu- pita Mektić.

On ističe da se o takvom strateškom pitanju ne može nagađati već se mora jasno reći gdje ide BiH.

Mektić kaže da je smiješno da ljudi koji sjede u Predsjedništvu BiH, odnosnom najvišem vrhu vlasti BiH, daju različite izjave po istom pitanju.

To, kako dodaje on, zbunjuje građane i zato želi da se Program reformi 2019-2020 godina dostavi poslanicima, kao i dokument koji je poslan u Brisel.

– Želim da se raščisti situacija. Je li laže NATO ili Dodik- poručuje Mektić.

Šefica Kluba poslanika SNSD u PD PSBiH Snježana Novaković Bursać koja je na prošlom glasanju bila suzdržana ističe da inicijativu ne podržava iz prostog razloga jer smatra da joj nije mjesto u Predstavničkom domu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mektić se tako pojavljuje kako mu kad šta padne na pamet. Tako je ovu inicijativu napisao na nekom papiriću i htio od toga da napravi priču za koju SNSD smatra da ne postoji – kaže Bursaćeva.

Ona dodaje da svi dokumenti koji prolaze Savjet ministara su javni dokumenti i svako od poslanika ima mogućnost da se upozna sa sadržajem, na različite načine.

Bursaćeva smatra nepotrebnim da se u PD PSBiH raspravlja o nečemu što nije tema tog doma.

– SNSD ima jasan stav da ništa što nije nadležnost bilo kojeg tijela, pogotovo na nivou BiH, nema smisla da ide tamo. Tako i ta inicijativa od Mektića. Mi se prema svim takvim inicijativama odnosimo na isti način, pogotovo prema onim koji dolaze iz FBiH, a koji hoće od Predstavničkog doma da naprave parlament BiH – ističe Bursaćeva.

/Srpskainfo/

PODIJELI