Imaju samo jednu želju: Aleksandru i Anđeli pas Munja je JEDINI DRUG, žive s ocem u kući koja samo što se ne sruši (FOTO)

0
409

U Botunji kod Brusa, na proplanku u kojem priroda još uvijek djeluje netaknuto, u selu u kojem je sve više napuštenih domaćinstava, dvoje djece, brat i sestra, žive svoje, nažalost teško odrastanje.

Aleksandar (5) i Anđela (4) Lazarević se ne razlikuju od svojih vršnjaka.

I oni vole da gledaju crtaće, da igraju igrice, odlaze u bioskop ili pozorište, pojedu sladoled ili čokoladu. Ali, o tome samo mogu da sanjaju.

– Nemamo drugare. Niko nam ne dolazi. Ne idemo nigdje. Igramo se sa Munjom. To je naš pas. On nam je jedini prijatelj. Slatkiše pojedemo kad nam tetka dođe – počinje da priča maleni Aca kako ga u porodici zovu.

FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA

Iako još pojedine riječi ne izgovaraju tečno, znaju da kažu šta bi voljeli. I o čemu maštaju. A sanjaju o novom i toplom domu, suvih i čistih zidova, obojenih u razne boje. Ali, i o punom frižideru hrane, o kupatilu koje nije napolju i u kojem nije hladno, o kadi punoj vode.

– Volim čokoladu. Ali, najviše volim mog brata – izgovorila je malena Anđela i zagrlila brata Acu dok su zajedno dijelili staru fotelju pored još starijeg šporeta.

FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA

Kažu, vole da skaču po baricama, ali ne i da im dvorište uvijek tako izgleda. Htjeli bi da imaju travnjak na kojem bi trčali, igrali se loptom, valjali se. I ono što im najviše treba, jesu drugari, a kojih nažalost nema.

Ljubav četvorogodišnje sestre i njenog petogodišnjeg brata je neizmjerna, a samohrani otac Milivoje u ovom trenutku, osim ljubavi, ne može ništa više da im priušti.

Kuća u kojoj žive je ista ona u kojoj su odrastali Acini i Anđelini baka i djed. Staru udžericu, sagrađenu od blata, trske i drveta, vrijeme je potrošilo. Zajedno sa šporetom, pocrnjelim od decenija u kojima je generacije grijao, šerpama koje su mnoga gladna usta nahranile, stolice na kojima su sjedili, kredencima u kojima su stvari čuvali.

– Kupatilo nam je veliki problem. Nalazi se napolju. Moram da ugrijem vodu i da ih posipam. A kad je zima, a ovdje zna da bude poprilično hladno, onda moram brzo da ih prenesem u kuću i osušim pored šporeta. Ja sam im i otac i majka. Kuvam, perem, čistim. Pojedemo ono što nam donesu ili što uspjem da posadim u bašti. Nemamo ni dinara primanja, ali njih dvoje su mi sve. Samo za njih živim. Ali, vjerujem da će nam biti bolje kad dobijem starateljstvo, jer ćemo ostvariti socijalnu pomoć – priča kroz suze Milivoje (47).

Njihovo dvorište “krase” stare i polomljene igračke, odbačene iz domova u kojima su usrećivale neku drugu djecu, improvizovani koš, plastične gajbice, zec, maca, kuca, petao. To je Acina i Anđina igraonica, pod vedrim nebom.

FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA

– Volio bih da imam kompjuter. Da igram igrice. Vidio sam na televiziji kako se igraju. Onda bih naučio i svoju sestru. A uskoro krećem i u školu – iskreno je za Blic ispričao ovaj veseli dječak.

Milivoje je dok su mu bili živi otac i majka, i dok je supruga bila sa njim i djecom, imao posao. Započeo je da gradi kuću, ali ubrzo se sve raspuklo.

– Potrebni su mi crijep, beton i blokovi kako bih sazidao još jedan sprat i pokrio kuću. Ostalo bih vremenom sam i sa svojim poznanicima uređivao. Ali, sada ne mogu ništa. A moram da obezbjedim nešto za svoju djecu – kaže otac.

Odrastanje Aleksandra i Anđele Lazarević daleko je od bilo čega za šta se može reći da je normalno. A ponajviše zbog toga što žive u selu, koje mladi parovi napuštaju u sve većem broju. Osim njihovog oca Milivoja, više se niko nije vratio u Botunju. Oni se ipak nadaju boljem sutra.

Kako da pomognete

FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: NENAD BOŽOVIĆ/RAS SRBIJA

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu djeci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun „Blic fondacije“: 325-9500500148315-93 ili na devizne račune 9601500148316 70 – za uplate u evrima; 9604500148318 49 – za uplate u švajcarskim francima i 9602500148317 62- za uplate u dolarima, OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD. Cijena poruke 100 dinara (važi za sve mreže).

/Srpskainfo/

PODIJELI