Naučnici otkrivaju šta čovjek osjeća pred smrt

0
1908

Fenomen smrti naučnike intrigira vijekovima, a šta se događa u tom trenutku, pokušali su da otkriju današnji istraživači. O svojim rezultatima obavijestili su javnost.

“Ništa se u životu ne mora, osim umrijeti”, stara je poslovica koju slušamo od malih nogu. I ubrzo shvatimo da je i više nego tačna. Smrt je neizbježna i upravo zato trudimo se da o njoj ne razmišljamo.

Ali da li znamo šta se događa prije nego što osoba umre i može li se taj trenutak prepoznati? Jedan stručnjak je rekao da je samrtni ropac znak sigurne smrti koja nekoga čeka tokom sljedeća 23 sata, piše New York Post. Ovaj fenomen događa se u trenutku kada osoba nije u mogućnosti da guta. Osoba kojoj je smrt blizu disaće drugačije, a taj jedinstveni zvuk dio je tog fenomena, kaže doktor Danijel Murel, sa američkog Univerziteta u Alabami. Iako je zvuk stravičan, ljekari uvjeravaju da osoba ne osjeća nikakav bol. U takvim slučajevima medicinsko osoblje može da pomogne i ublaži pacijentovu muku okrećući ga na bok da mu se oslobode disajni putevi.

Ostali znakovi koji ukazuju na brzu smrt su: zbunjenost, učestalo zijevanje kako bi se došlo do više kiseonika, gubitak svijesti i ponovno vraćanje, inkontinencija, promjena tjelesnog mirisa, uznemirenost, tamne modrice, ljuštenje kože…

Prošle godine neurolog doktor Kameron Šo je otkrio šta se događa 30 sekundi prije nego što neko umre. Kaže da već u prvih 10 do 20 sekundi gubimo osjećaj za sebe, izgubi se osjećaj za humor, mogućnost razmišljanja. Tvrdi da i stvarno postoji svjetlo na kraju tunela, ali to ne znači nužno da postoji i život nakon smrti.

“Znamo da se taj fenomen događa u trenutku kada mozak više ne prima kiseonik”, naglasio je Šo.

Dodaje da će osoba u tom trenutku i stvarno razmišljati o svom životu i nekim uspomenama i učiniće mu se kao da mu život leti pred očima.

“A sva vantjelesna iskustva nisu stvarna, već je to samo trik našeg mozga”, naglašava Šo.

(Kurir)

PODIJELI