Naučnici pronašli još jednu zemlju!

0
875

Novootkrivena planeta, koja orbitira po spoljašnjoj ivici nastanjive zone patuljaste M1 zvijezde sa još 4 planete, po veličini i uslovima je gotovo ista kao Zemlja, otkrio astronom Tomas Barkli.

Potraga za vanzemaljskim životom dobila je “vjetar u leđa” nakon što je naučnik Tomas Barkli otkrio nastanjivu planetu gotovo iste veličine kao što je Zemlja, piše Alo.

Tačnije, 1,1 put je veća od naše Plave planete.

Ovaj astronom iz Nasinog istraživačkog centra “Ejms”, u Kaliforniji, došao je do ovog otkrića koristeći podatke koje je sakupio svemirski teleskop “Kepler”, prenosi “Dejli mejl”.

Neimenovana planeta je otkrivena kako orbitira oko neidentifikovane zvijezde u njenoj tzv. zoni Zlatokose – regionu oko zvijezde koji emituje dovoljno energije, svjetla i temperature za postojanje vode na površini i uslova za život.

Svoje otkriće Barkli je prezentovao na stručnoj konferenciji “Traganje za životom izvan Solarnog sistema” u Arizoni.

Pomoću slika koje je zabilježio “Kepler”, on je, kako tvrdi, uspio da pronađe novi zvjezdani sistem koji se sastoji od pet planeta koje kruže oko M1 patuljaste zvijezde.

“M” zvijezde su mnogo manje i slabije od našeg Sunca i nisu dovoljno svijetle da bi se vidjele golim okom. Poznate su i kao “crveni patuljci”, čine 70 odsto svih zvijezda u galaksiji i razlikuju se po veličini.

Mada je do sada otkriveno nekoliko planeta koje su slične Zemlji, Barklijeva neimenovana planeta je po veličini najbliža našoj planeti.

Detaljni podaci o novootkrivenom zvjezdanom sistemu će biti predstavljeni kasnije ove godine.

Nasa je 2009. lansirala teleskom “Kepler”, sa ciljem da “lovi” planete koje liče na našu./Nezavisne novine/

PODIJELI