Prosječna plata u februaru 822 KM

0
1592

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj u februaru je iznosila 822 KM, dok je bruto plata bila 1.333 marke, rekla je direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.
Čičkovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci navela da je najveća plata isplaćena u oblasti finansijskih i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.290 KM, a najniža u oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 503 KM. 

On je dodala da je u februaru, u odnosu na januar, nominalni rast neto plate zabilježen u oblastima informacije i komunikacije – 44 odsto, snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine 7,6 odsto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 6,9 odsto.

“Mjesečna inflacija u februaru je iznosila 0,2 odsto, dok je zabilježena godišnja deflacija od 1,7 odsto”, dodala je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u februaru u poređenju sa februarom 2013. godine veća je za 6,7 odsto.

“Broj zaposlenih u industriji u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za 2,1 odsto, u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2013. godini i u odnosu na januar 2014. godine veći je za 0,5 odsto”, pojasnila je Čičkovićeva. /SRNA/.

PODIJELI