Naučnici smatraju da bi internet mogao biti na rubu kolapsa

0
914

Eksperti i naučnici upozoravaju da bi internet mogao biti na rubu kolapsa i dostići svoj limit za samo osam godina.

Internet se bliži ispunjenju svojih krajnjih kapaciteta pošto ne uspijeva da drži korak sa potražnjom za sve bržim prenosom podataka, navode naučnici, prenosi britanski list “Daily Mail”.

Vodeći inženjeri, fizičari i predstavnici telekomunikacionih kompanija pozvani su na sastanak kasnije ovog mjeseca u Londonskom kraljevskom društvu da bi razmotrili šta se može učiniti da se spriječi kriza interneta. Bum koji su doživjeli internet TV, servisi, kao i sve moćniji kompjuteri povećali su pritisak na našu komunikacionu infrastrukturu, navodi “Daily Mail”.

Kablovi i optička vlakna koja šalju informacije u naše laptope, pametne telefone i tablet računare mogli bi dostići svoj limit u toku narednih osam godina.

Endrju Elis, profesor sa Aston univerziteta u Birmingemu, navodi da je u posljednjoj deceniji brzina interneta povećana pedesetostruko, dok su optički kablovi dostigli maksimum svog fizičkog kapaciteta i ne mogu da sprovode više svjetlosti nego sada.

On dodaje da internet sada troši istu količinu energije kao avio-industrija, što iznosi oko dva odsto utrošene energije razvijenih zemalja, a to je samo za prenos podataka, i ako se tome doda električna energiju koju troše elektronski uređaji onda taj procenat raste na osam odsto.

Internet kompanije mogu da postave nove kablove, ali ovakav metod je skup, a problem je i količina struje neophodne za prenos podataka, jer što je internet brži, potrebno je više energije.

Postavljanje novih kablova moglo bi tako da znači da bismo mogli ostati bez energije u roku od 15 godina.

Elis navodi da je zato potrebno o ovom problemu pričati sada, odnosno treba utvrditi šta može da se uradi da se spriječi buduća kriza, prenosi “Daily Mail”./Nezavisne novine/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here