Naučnici u panici: Uznemirujuće otkriće na dnu okeana

0
1051

Naučnici sa Univerziteta u Njukaslu došli su do šokantnog otkrića za vrijeme istraživanja doline Celendžer Dip u Marijanskoj brazdu poznate kao najdublje tačke na Zemlji.

Tim je prvi put pronašao plastiku u stomacima morskih stvorenja na dnu okeana, što znači da više ne postoji dio svjetskih okeana do kojeg nije dospio ljudski otpad.

Svako stvorenje pronadeno na dubini od 10.890 metara unijelo je u svoj organizam bar neku vrstu vještackih materijala, uključujuci najlon, PVC i PVA, piše Indipendent, a prenosi B 92.

Doktor Alan Džejmison, profesor marinske ekologije i vodeći naučnik istraživanja, rekao je da su rezultati prilično zabrinjavajuci i da zahtijevaju hitnu akciju.

Tim je testirao 90 vrsta ljuskara u nekoliko ultradubokih rovova u Pacifiku – Marijanska brazda, Izu-Bonin vulkanski rov, rov Peru-Čile, rov Novi Hebridi i rov Kermadek.

U svakom od njih pronađena su stvorenja koja su pojela neku vrstu vještackih vlakana ili plastike, od 50 procenata na Novim Hebridima, do 100 procenata u Marijanskom rovu.

“Smeće koje završava u okeanima dospijeva do njihovih najdubljih tačaka, a jednom kada potone na njihovo dno, tu i ostaje. To znači da će količina plastike u rovovima neprestano rasti, što je vrlo zabrinjavajuce. Riječ je o problemu globalnih razmjera”, rekao je Džejmison.

U okeanima svake godine završi više od osam miliona tona plastike. Naučnici pretpostavljaju da se u morima trenutno nalazi oko 300 miliona tona plastičnog otpada, a da ce do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego ribe.

Prema predviđanjima stručnjaka, u vodi se nalazi otprilike 51 bilion (eng. trillion) mikroplastičnih čestica, što je 500 puta više od broja zvijezda u našoj galaksiji.

Zbog zagađenja je trenutno ugroženo više od 600 vrsta širom svijeta, zbog čega mnogi ovu pojavu nazivaju periodom šestog masovnog pomora na Zemlji.

tanjug

PODIJELI