Haradinaj uvrijedio Mogerinijevu, napustila sastanak

0
686

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini napustila je danas sastanak Savjeta za pridruživanje i stabilizaciju uvrijeđena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Kako Tanjug nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju cijeli region ima u pogledu evropske perspktive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice EU diplomatije Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Zvanično objašanjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja ”pitanje agende”.

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog savjeta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplomatije to shvatila lično i napustila satanak Savjeta prije njegovog završetka.

U saopštenju Evropskog savjeta se, međutim, ne pominje da je EU otkazala prethodno najavljenu konferenciju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i visoke predstavnice EU Federika Mogerini, kao ni da je šefica evropske diplomatije, kako su prenijeli izvori Tanjuga u Briselu, napustila sastanak, uvrijeđena zbog insistiranja Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Navodi se da je pozdravljen nedavni napredak u ovom pravcu i istaknuta neophodnost da svih dogovori postignuti u dijalogu moraju biti implementirani bez daljeg odlaganja.navedeno je u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog savjeta.

Kosovo je, kako se navodi, izrazilo čvrstu posvećenost tome da brzo sprovede ključne reforme koje podrazumijeva SSp u bliskoj koordinaciji sa evropskim institucijama.

Sastankom je predsjedavao Haradinaj uz kopredsjedavanje visoke predstavnice Mogerini, dok je evropski komesar Johanes Han predstavljao Evropsku komisiju.

Inače, Haradinaj se prije sastanka Savjeta odvojeno sastao sa Mogerini i Hanom, a na sajtu kosovske vlade je saopšteno da je on tom prilikom naglasio da je Kosovo faktor stabilnosti i da pokazuje posvećenost izgradnji “dobrih odnosa sa susjedima, uključujući i Srbiju sa kojom vodi dijalog o normalizaciji odnosa”.

“Premijer Haradinaj je naglasio da je ovom dijalogu potreban nov format i određeni rokovi kako bi se završio konkretnim rezultatom, uzajamnim priznavanjem između dve države”, navedeno je u vladinom saopštenju.

Inače, ovo je prva zvanična posjeta Haradinaja Briselu od preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sjednici Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here