Naučnici u šoku: Kod orki zabeleženo nikad viđeno ponašanje

0
452

Nakon čudnih zvukova koji su dopirali iz pravca severoistočne obale ostrva Vankuver u Britanskoj Kolumbiji, naučnici su prvi put u istoriji zabeležili slučaj čedomorstva među orkama.

Naučnici su nakon komešanja u vodi primetili da mužjak orke drži telo novorođenog mladunca u ustima, i sa njime beži od ženke i drugih članova njene porodice.

Kada je majka mužjaka pokušala da se umeša i otera grupu koja ga je jurila, ženka čije je mladunče mužjak nosio u ustima udarila ga je toliko snažno, “da se njegovo telo zatreslo, a kroz vazduh proletela njegova krv”, ističu naučnici.

“Bili smo u isto vreme užasnuti i fascinirani”, izjavio je ekolog Džared Tauers za CBC.

Uprkos tome što ga je ženka povredila, mužjak i dalje nije želeo da pusti mladunče, iako je ono do tada već bilo mrtvo, piše Njuzvik.

Istraživači, koji su ceo događaj opisali u magazinu Sajentifik riports, kažu da je mužjak najverovatnije usmrtio mladunca kako bi se pario sa njegovom majkom.

“Kod drugih vrsta sisara, mužjaci ispoljavaju ovakvo ponašanje kako bi ženka što pre ponovo ušla u plodnu fazu”, kaže Tauers.

On je dodao da se do sada smatralo da su ženke izbirljive kada je reč o odabiru partnera za parenje, ali da novootkriveno ponašanje ukazuje na to “da ipak nemaju mnogo izbora”.

“Slučaj pomaganja majke svom sinu takođe je jedinstven u svetu orki. Poznato je da ženke orki dele hranu sa svojim odraslim ćerkama i sinovima, i vode ih, a nakon ovoga se čini i da pomažu mužjacima tako što im obezbeđuju priliku za parenje”, objasio je Tauers.

b92

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here