Srbija spremna da sudi radikalima

0
333

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu saopštio je danas da ga je Srbija obavijestila da je spremna da sudi članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, zbog nepoštovanja Haškog tribunala.

U saopštenju je navedeno da je 14. marta ministar pravde Srbije Nela Kuburović na zahtjev Mehanizma odgovorila da je Srbija “spremna za vođenje krivičnog postupka protiv optuženih”.

Sudija Ajdin Sefe Akaja pozvao je haškog tužitelja da se u roku od 30 dana izjasni da li bi ustupanje procesa Srbiji bilo “u interesu pravde i poštovanja prava optuženih”, a konačnu odluku Akaj će donijeti tek nakon što se o tome izjasni tužitelj.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine krajem novembra prošle godine primijetio da Srbija nije sarađivala sa sudom kada je riječ o hapšenju i predaji optuženih, zbog čega je odlučeno da se svi sudski spisi u vezi sa tim predmetom prenesu na Mehanizam, koji je sredinom januara utvrdio da je nadležan za slučaj.

Jojić i Radeta optuženi su da su uticali na svjedoke prijetnjama, zastrašivanjima i mitom u haškom procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here