Nazadujemo u svim oblastima: BiH opet na POSLJEDNJEM MJESTU po reformama u regionu

0
199
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Evropska komisija objavila je novi izvještaj o napretku u reformama zemalja regije, a najgore ocjene, očekivano, dobila je Bosna i Hercegovina.

U Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu Evropska komisija navodi kako nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u reformi izbornog procesa, slobodi izražavanja ili spoljnim odnosima. Zabilježeno je i nazadovanje u oblasti javnih nabavki, dok se u dijelu koji se tiče političkih kriterijuma navodi da su zakonodavna i izvršna vlast imale “slab učinak zbog političke polarizacije i poremećaja uzrokovanih pandemijom”.

– Negativni učinci rasprostranjene korupcije i znaci političkog zarobljavanja nastavili su se snažno manifestovati tokom pandemije, direktno utičući na dobrobit građana – navodi se u izvještaju EK.

Posebnu zabrinutost Evropska komisija je izrazila zbog selektivnog i netransparentnog gonjenja i sudsko praćenje slučajeva korupcije. Navodi se i to da je policija “podložna političkom uplitanju”, a da su finansijske istrage i zapljena imovine “uglavnom neefikasni”.

PODIJELI