Troje djece se bori za život: Dva mališana imala šlog zbog korone, jedan ima samo dvije godine

0
338
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Zdravstveno stanje troje djece koja se zbog kovida nalaze na respiratoru u Institutu za majku i dijete i dalje je nepromijenjeno, odnosno ona su i dalje životno ugrožena, rekao je za Kurir prof. dr Vladislav Vukomanović, zamjenik direktora Instituta.

U Institutu se na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji nalaze petomjesečna beba, djevojčica od 16 godina i dječak star 17 godina.

– Stanje je nepromijenjeno. Nije dobro, djeca su i dalje životno ugrožena. Povremeno ima nekih dnevnih poboljšanja, ali onda i pogoršanja. Dosta je teško. Djevojčica od 16 godina je već skoro dvije nedjelje na respiratoru, a, nažalost, dužina trajanja te mehaničke ventilacije i sa svoje strane ima neki loš prognostički značaj – objašnjava dr Vukomanović i dodaje da oporavak kod sva tri djeteta, nažalost, ide jako sporo, prenosi Blic.

Dr Vukomanović ističe i da u prethodnim pikovima oboljevanja od korona virusa nije bilo tako teških pacijenata.

U utorak je, inače, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dječak zaražen koronom. Njegovo tijelo je poslato na obdukciju, a dr Vukomanović kaže da je ispoljavanje bolesti vrlo raznoliko, te da kada se pacijent razboli može doći do raznih komplikacija:

– Imali smo na institutu dva djeteta koja su imala šlog. Dvogodišnji dječak je imao tromb u srcu, a srce je naizgled bilo potpuno zdravo. Tromb se otkačio i otišao u mozak. Jedna djevojčica se šlogirala tako što se tromb vjerovatno stvorio u krvnim sudovima mozga zbog oštećenja unutrašnjeg zida, tzv.endotela krvnih sudova. Teško je predvidjeti šta može da se desi. Ispoljavanje bolesti je vrlo raznoliko i svašta može da se očekuje – upozorava on.

PODIJELI