Ne jenjava kriza sa stikerima: Stopirane registracije, potvrde od ponedjeljka

0
977

 
Problem sa nestašicom stikera za registraciju vozila sve je veći jer ih na pojedinim lokacijama u FBiH nema nikako, ali bi ova situacija trebalo da bude prevaziđena u ponedjeljak, kada se očekuje početak primjene potvrda koje će ih zamjenjivati.
U RS juče zbog praznika nisu radili šalteri, gdje su dan ranije vozači negodovali zbog novonastalog problema, dok je, primjera radi, u nekim mjestima na području Tuzlanskog kantona (TK) stikera nestalo.

“Ljudi ne mogu da izvrše registraciju vozila, ali mi smo obavijestili svoje kolege da ih ne kažnjavaju. Bitno je da imaju izvršen tehnički pregled i plaćeno osiguranje u slučaju da dođe do nezgode. Dakle, nije do građana”, ističe Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

U policiji u Orašju kazali su nam da su juče raspolagali sa svega 50 stikera, zbog čega su u tom gradu, te ostalima u kantonu neizmjenično radili tek po dva sata na registraciji.

“Nakon ta dva sata prestajemo sa procesom registracije. Nažalost”, kazali su nam iz policije u Orašju.

I u ostalim kantonima, uglavnom, juče su se snalazili kako znaju i umiju, pa su naljepnice na one lokacije za registraciju vozila gdje ih je nestalo, prebacivali sa drugih lokacija.

“Mi smo dobili jednu količinu stikera i podijelili smo ih na lokacije gdje se najviše troše. Dobili smo informaciju da od ponedjeljka počinje primjena potvrda i do tada ne bi trebalo da nam nestane stikera”, navodi Sanja Petrović, direktor Uprave administracije i podrške pri MUP-u KS.

Problema je prekjuče bilo u nekim područjima u RS, uključujući i CJB Banjaluka, kojem je, radi prevazilaženja takve situacije, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) poslala 400 najtraženijih naljepnica ovih dana.

“Osim što ih je 400 poslato u CJB Banjaluka, određen broj tih stikera poslat je i MUP-ovima u kantone Sarajevo, Zeničko-dobojski, Zapadnohercegovački, Unsko-sanski, te Posavski. Riječ je o ukupno 3.600 tih naljepnica”, uvjeravaju iz IDDEEA.

Do nabavke novih stikera, kako ističu iz IDDEEA, i to već od ponedjeljka bi, kao privremeno rješenje, trebalo da počne izdavanje potvrda koje će ih zamjenjivati.

“Te potvrde se neće naplaćivati”, naglašavaju iz IDDEEA.

Podsjetimo, ranije pokrenut postupak nabavke unutrašnjih i vanjskih stikera, koji se dobijaju pri registraciji vozila, a vozači ih plaćaju pet KM, propao je jer je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH uvažila žalbu jednog od ponuđača u postupku javne nabavke.

Dugoročno gledano, stikeri će postati stvar prošlosti jer je u planu njihovo trajno ukidanje, te uvođenje elektronskog modela praćenja registrovanih vozila. Unutrašnje i vanjske naljepnice obavezan su dokument u procesu registracije vozila i označavaju rok važenja registracije./nn/

PODIJELI