“NEMAMO PRETENZIJE” Vučić u Mostaru otkrio šta misli o DODIKOVOM CRTANJU GRANICA

0
440

Srbija poštuje teritorijalni integritet svih država u regionu i nema pretenzija ni prema jednoj teritoriji, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da očekuje da se i druge zemlje tako ponašaju.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da “podržava Dodikove stavove”, Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne.

– Ako me pitate šta Srbija misli o promjeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih. Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati – rekao je Vučić.

On je dodao da smatra nedoličnim izjave pojedinih političara i iz BiH koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da je moguće da samo Srbija bude oštećena.

– Smatram da je to loša poruka i da niko ni na koji način ne treba da krši bilo čiji teritorijlani integritet – istakao je Vučić i dodao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji.

Kad je riječ o saradnji sa Miloradom Dodikom, sada predsjedavajućim Predsjedništvu BiH, a ranije predsjednikom Republike Srpske, Vučić je rekao da je ta saradnja u interesu RS, BiH i Srbije i da vjeruje da u budućnosti može da bude još bolja.

– Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje sa Srbijom, naprotiv – rekao je Vučić.

Govoreći o granici sa BiH, Vučić je podsjetio da je u Sarajevu dogovoreno da deo granice od tri odsto bude riješen, što je veoma važno i za BiH i za Srbiju, ali da ipak nije postignut dogovor.

– Tamo je bio Čović, tada je bio i Ivanić i obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što smo se dogovorili, ali to nije bilo dovoljno da se dođe do promjene stava – rekao je Vučić, i dodao da mora još da se radi na tome kako bi se došlo do rješenja.

Na pitanje novinara zašto se njegov predstavnik nije pojavio na potpisivanju protokola o tromeđi između Srbije, BiH i Crne Gore, Vučić je odgovorio pitanjem.

– Kako da se pojavim ako nismo dogovorili tih tri odsto – naveo je on.

Na konstataciju novinara da ipak nije riječ o tom dijelu granice, Vučić je rekao da onda ne zna o čemu se radi.

Predsjednik Srbije sastao se danas u Mostaru sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, koji je rekao da će se o pitanju NATO integracija još dugo razgovarati, ali da poštuje interese Srbije i volju njene izvršne vlasti kada je riječ o tom dijelu integracija.

Čović je rekao da je danas na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru razgovarano o pitanjima priključenja EU, i privrednoj saradnji i o tome kako dalje unaprediti saradnju.

“Pitajte Izetbegovića”

Komentarišući nedolazak bošnjačkih zvaničnika na Međunarodni sajam privrede u Mostaru, Čović je rekao da su bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i predsjedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, osim pozivnica, tražili da se dodatno protokoliše njihov dolazak, a da su ga juče otkazali.

Čović je podsjetio da se slična situacija dogodila i prošle godine.

– Sutra će ovdje biti predsjednik SDA Bakir Izetbegović, pa ga pitajte. Mislim da je to loša poruka. Moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su na mnogim iskušenjima – rekao je Čović.

(Srpskainfo)

PODIJELI