Nemar i nepažnja ozbiljan problem u pravosuđu

0
789
Sudije i tužioci u BiH lani su oborili neslavan rekord i to po broju disciplinskih postupaka koji su pokrenuti protiv njih, a izrečeno im je i više kazni nego godinu ranije, pokazali su najnoviji podaci Kancelarije disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Pokrenuto je ukupno 46 disciplinskih postupaka, što je za 13 više nego u 2018. godini kada su nadležni u svom izvještaju naveli da je to rekordan broj od osnivanja Kancelarije disciplinskog tužioca.

Najčešći razlozi za pokretanje disciplinskih postupaka protiv sudija lani su bili, kako su naveli u toj kancelariji, nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti, zbog čega je otvoreno 16 postupaka, i neopravdana kašnjenja što je bio povod u 13 postupaka. Slična je situacija i kada je riječ o pritužbama protiv tužilaca.

– Najčešći razlozi za pokretanje disciplinskih postupaka protiv tužilaca su nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti. Zbog toga je pokrenuto pet postupaka – istakli su u kancelariji.

Najviše postupaka pokrenuto je na osnovu pritužbi predsjednika sudova i glavnih tužilaca. Takvih je bio 15 slučajeva, a u 2019. godini su okončana 42 disciplinska postupka, od kojih je 17 postupaka pokrenuto 2018. godine i 25 u prošloj godini.

Izrečeno je ukupno 37 disciplinskih mjera.

– Radi se o deset pismenih opomena koje se javno ne objavljuju, 15 javnih opomena, u deset slučajeva je smanjena plata onima kod kojih je utvrđena povreda dužnosti, a bila su dva razrješenja – potvrdili su u kancelariji i dodali da Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ne poznaje podjelu disciplinskih prekršaja na lakše ili teže.

Prema ranijim podacima iz Kancelarije disciplinskog tužioca, prijave protiv sudija i tužilaca podnosile su stranke u postupku, učesnici u postupku i advokati, a zakon predviđa i da ova kancelarija može postupati na osnovu vlastite inicijative.

Udio pritužbi koje su podnijele profesionalno angažovane osobe u pravosuđu, odnosno rukovodioci i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, te sudije i tužioci, u 2018. godini je bio četiri odsto. Te pritužbe, prema podacima nadležnih, tradicionalno imaju i najveći stepen osnovanosti u odnosu na sve druge podnosioce.

Najviše pritužbi u prethodnim godinama u BiH se odnosilo na postupanje sudija u opštinskim, osnovnim i kantonalnim sudovima, a dužina trajanja postupaka bila je najčešći okidač za ulaganje pritužbe.

Banjalučki advokat Milan Petković kaže da uvijek ima pritužbi na rad sudija i tužilaca, ali naglašava da je dobro što VSTS u posljednje vrijeme pokreće sve više postupaka zbog nemara i neažurnog postupanja. Ističe da se, s druge strane, veoma rijetko traži izuzeće, odnosno da predsjednici sudova uvažavaju te zahtjeve.

– Oni bi trebalo da preuzmu tu odgovornost, a i sami građani, odnosno oni koji su učesnici u nekom postupku više se ne obraćaju predsjednicima sudova, već direktno Kancelariji disciplinskog tužioca i ukazuju na neke od nepravilnosti. Dužina postupka će, nadam se, biti riješena u što kraćem roku u Srpskoj jer je planirana izrada nacrta zakona o suđenju u razumnom roku – rekao je Petković i dodao, kao jedan od primjera, da nije logično da se dvije godine čeka da sud pošalje odgovor na tužbu.

Priliv pritužbi po godinama

2019.                   – 843

2018.                   – 895

2017.                   – 1.077

2016.                   – 919

2015.                   – 1.163

Izrečene sankcije u 2019. godini

Javna opomena     – 15

Pismena opomena  – 10

Smanjene plate      – 10

Razrješenje            – 2

(Glas Srpske)

PODIJELI