Nemojte da vam bude teško otići do veterinara: Zabilježen prvi slučaj trihineloze u Prnjavoru

0
311

Na području opštine Prnjavor registrovan je prvi slučaj trihineloze za ovu sezonu. Slučaj je registrovan prilikom pregleda mesa u jednoj od veterinarskih ambulanti u Prnjavoru 23. decembra 2021. godine. Srećom bolest je na vrijeme otkrivena a zaraženo meso je uništeno u skladu sa propisima.

Veterinar iz Prnjavora, Bojan Vojvodić, potvrdio je da je u Prnjavoru krajem decembra registrovan prvi slučaj trihineloze kod domaćih svinja. On dodaje da je u zimskom periodu zbog praznika i svinjokolja pojačan priliv uzoraka mesa za pregled.

Specifično za trihinelu je da se ove larve cijeli život zadržavaju u organizmu čovjeka koji se zarazi te može izazvati jako ozbiljne zdravstvene probleme.

Pregled mesa se vrši metodom vještačke digestije i to je jedina dozvoljena metoda prema zakonodavstvu Srpske, ističe Vojvodić i dodaje da domaćini koji donose uzorke na pregled da ih pravilno uzimaju.

Cijena pregleda mesa je za sada 9 KM a s obzirom na sva poskupljenja nije isključeno da ni ova laboratorijska usluga poskupi.

Trihinelu najčeće prenose glodari ističe Vojvodić.

Takođe prema biltenu koji izdaje ministarstvo poljoprivrede vidljivo je da je zaraženost trihinelom daleko veća kod divljih svinja gdje je skoro čak svaka treća svinja zaražena.

Kada je riječ o bolesti svinja za sada na svu sreću kod nas nisu zabilježeni slučajevi afričke kuge a specifično je da je taj virus izuzetno otporan i potreban mu je živi organizam da bi se razvio, kaže Vojvodić.

Najbolji način zaštite od afričke kuge pored higijenskih uslova je u smislu zabrane uvoza mesa iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi ove bolesti, kao što je npr. uradila Kina koja je zabranila uvoz mesa iz cijele EU jer je u nekoliko njenih članica potvrđen ovaj virus.

Vojvodić dodaje i da je primjetan pad uzgoja krupne stoke u domaćinstvima iako se konkretno broj te stoke u neku ruku nadoknađuje na velikim farmama ali je ipak prisutan trend pada proizvodnje.

Kada je u pitanju bolest “Ptičijeg gripa” ona nije zabilježena na području opštine Prnjavor izuzev nedavnih slučajava u Gradišci kod divljih labudova.

tv k3

PODIJELI