Neodgovorno: Šestoro Prnjavorčana u kontaktu sa zaraženim! Samo jedno lice se javilo nadležnim službama! (VIDEO)

0
585

Načelnik opštine Prnjavor rekao je da je utvrđeno da je šestoro prnjavorčana, istim prevozom, doputovalo iz Njemačke, sa licem iz Srpca, kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Samo jedno lice je svoj dolazak prijavilo nadležnim službama!

Ostala lica su identifikovale nadležne službe, uz asistenciju pripadnika Policijske stanice.

Saopštio je ovo načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, nakon sinoć održane sjednice Štaba za vanredne situacije opštine Prnjavor.

U BiH, odnosno na teritoriji opštine Prnjavor ova lica borave od petka i utvrđeno je da su ostvarili brojne kontakte.

Takođe, za dva lica sa područja opštine Prnjavor utvrđeno je da su bili u kontaktu sa vlasnikom banjalučkog lokala “Jova bar”, kog kojeg je utvrđeno prisustvo virusa korona.

Načelnik Tomaš je apelovao na građane da se ponašaju odgovorno i ponovio obavezu da svoj dolazak prijave nadležnoj Higijensko- epidemiološkoj službi.

360 lica je trenutno pod zdravstvenim nadzorom u Prnjavoru.

Štab za vanredne situacije opštine Prnjavor donio je odluku o zabrani rada svih ugostiteljskih objekata na području opštine Prnjavor do 23. marta.

ZAKLJUČCI OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE:

U cilju sprečavanja širenje korona virusa, Opštinski štab za vanredne situacije donio je nove restriktivne mjere radi zaštite stanovništa.

Zabranjuje se rad sljedećim objektima, svakim radnim danom i u dane vikenda:
– ugostiteljskim objektima,

– zanatsko – uslužnim radnjama, osim auto-mehaničarskim radnjama i taksi službama pod uslovom da redovno provode mjere dezinfekcije,

– trgovinama, osim radnji za prodaju prehrambene robe i robe široke potrošnje,

– hoteli, hosteli i moteli mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata,

– benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da je prodaja ostalih roba, osim goriva, ograničena do 18:00 časova,

– svi subjekti kojima se dozvoljeno da rade dužni su da obezbjede ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, uz mjere pojačane dezinfekcije,

– kontrolnim organima naloženo da se nepoštovanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva u slučaju zaraznih bolesti i Krivičnim zakonom.

Preporuke za građanstvo:

– poslodavcima preporučujemo da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca, uz mjere pojačane dezinfekcije,

– starijim licima i hroničnim bolesnicima preporučeno da smanje kretanje i ostanu kod kuće kako se ne bi izlagali opasnosti,

– opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće određeni broj ulaza, a građane pozivamo da ne dolaze u navedene institucije bez velike potrebe.

(TV K3)

PODIJELI