Neodoljive i uvijek nasmijane: Upoznajte kvoke, najsrećnije životinje na svijetu (Foto)

0
756

Prošle godine internetom su kružile fotografije krznenog, malog stvorenja koje izgleda kao da se neprestano smiješi i hrli u zagrljaj kameri. Zahvaljujući ovim fotografijama smo saznali dvije stvari: da se malo stvorenje naziva kvoka i da je najsrećnija životinja na svijetu.

 

Ali život je rijetko tako jednostavan. Možda je poznata po svojoj ljupkosti, ali kvoka ima i drugu stranu. Šta je kvoka uopšte? Da li su stvarno tako srećne?

Saznajte nekoliko zanimljivosti koje se kriju iza osmijeha ovih malih torbara.

1. Upoznajte kvoke

Kvoke su noćni torbari. Oni su neki od najmanjih članova porodice macropodidae, u koju takođe spadaju kengur i valabi. Žive blizu močvara, ili u pustinjama sa suvom vegetacijom. Kopaju tunele kako bi sačinili sklonište, a noću izlaze u potrazi za hranom.

Oni su jedini kopneni sisari na ostrvu Rotnes. Kvoke je prvi opisao holandski morski kapetan Vilijam de Vlaming – “vrsta pacova veličine mačke”.

Ova životinja, pored toga što nosi titulu “najsrećnije životinje na svijetu”, sposobna je da se brani i da se stara sama o sebi. Svake godine ambulanta sa ostrva Rotnes tretira na desetine pacijenata zbog ujeda kvoka.

Ali između sebe, kvoke su prilično mirna družina. Mužjaci se ne bore zbog izbora ženki, zbog hrane i vode. Iako će povremeno napasti zbog hladovine pogodne za drijemku.

 

3. Kvoke iskorišćavaju ljude

Radoznale, dopadlljive i neustrašive, kvoke su prilagođene ljudskom prisustvu i njihovom okruženju na divan način. Kampovi i stanovi su neka vrsta švedskog stola za gladne kvoke, koje su postale ozloglašene zbog noćne racije u potrazi za grickalicama. Naselja kvoka su se jednostavno pojavila oko hostela i turističkih mjesta, tj. tamo gdje mogu lakše da dobiju obrok.

4. Kvoke su na neki način i opake

Kvoke su većinu vremena mirne životinje, koje pauzu između obroka provode drijemajući u hladovini. Ali ovi torbari su u stanju da urade sve kako bi preživjeli. Kada imaju problema sa nestašicom vode, kvoke žvaću mesnate i sočne listove sukulenata; kada ne mogu naći svježe lišće, kvoke se penju na drveće. Jednostavno, ne zadovoljavaju se neukusnom hranom.

Kvoke su čak u stanju da izbace svoje mladunce iz torbe dok ih progoni grabljivica, kako bi odvukle pažnju. Na taj način kvoke žrtvuju svoje mlade kako bi preživjele i ponovo reprodukovale.

5. Ne, ne možete imati jednu

Populacija divljih kvoki opada, jer se invazivni predatori, popust lisica i mačaka, kreću po njihovoj teritoriji. Kvoke moraju da ostau u divljini i nemojte uopšte da pokušavate da ih prokrijumčarite, ili čak da ih grlite. Vlasti Rotnes ostrva će kazniti sa 300 dolara svakog ko dodirne kvoku. Nije jasno da li je kazna namijenjena za zaštitu kvoka, ili kako bi ljudi ostali bez ogrebotina.

 

6. Zašto se onda kvoka smije?

Kognitivni eksperimenti Kliva Vajnija su opovrgli dugoročnu pretpostavku da su kvoke “stvarno glupe”. Nasmijane, male životinje “imaju sve osobine koje su im potrebne za preživljavanje i definitivno nisu glupe”, kaže Vajni. Kao i za osmijeh velike bijele ajkule, i za osmijeh kvoka je kriva evolucija.

(nationalgeographic.rs)

PODIJELI