Nesmetano odvijanje saobraćaja

0
515
AMSRS

Nesmetano odvijanje saobraćaja jutros karakteriše saobraćajnu situaciju na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH, a na graničnim prelazima nije zabilježena gužva, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Vangabaritni prevoz kreće se dionicama Prijedor-granični prelaz Gradina, Karanovac-Klašnice-Laktaši-Srbac, Ledenice-Crkvina-granični prelaz Šamac i Doboj-Derventa-Brod, pa se vozačima savjetuje da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zbog opasnosti od odrona i klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum-Šćepan Polje putnička vozila prolaze otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj potpuno obustavljen.

Usporeno se vozi na ulazu u Doboj iz pravca Rudanke gdje se gradi kružni tok, a zbog radova će biti izmijenjen i režim saobraćaja na spoju dionice magistralnog puta Rudanka-Doboj i prilaznog puta prema petlji Rudanka, na auto-putu “9. januar”.

Radovi su aktuelni na putnim pravcima Rača-Bijeljina-Ugljevik, Crkvine-Modriča, Karakaj-Drinjača, na dijelu magistralnog puta od Modriče do Doboja, te Klašnice-Gornja Vijaka, u naselju Ramići na raskrsnici magistralnog puta i lokalnoh puta Zalužani-Dragočaj, na području Kotor Varoša, kao i na ukrštanju puteva Milići-Vlasenica-Han Pijesak i Vlasenica-Tišća zbog izgradnje kružnog toka.

Klizište je obustavilo saobraćaj na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, dok se otežano prolazi na putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke, Kozarac-Mrakovica, te dionicom Ukrina-Vijaka, a u toku su radovi na dijelu puta od Tedin Hana do Križa na granici sa FBiH i na putnom pravcu Јezero-Šipovo.

U FBiH se radovi izvode u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Јablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim časovima, od 23.00 do 4.30, saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići /Tuzla-Kalesija/ saobraćaj se od 22.00 do 6.00 časova ujutro obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Јasen na magistralnom putu Prozor-Јablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila iznad 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi su aktuelni i na putevima Tarčin-Konjic /Donja Raštelica/, Doboj-Tuzla /dionici Stjepan Polje-Orahovica/, Kaonik-Busovača /na ulazu u Busovaču/, Zenica-Vjetrenice /lokacija Čajdraš/, Stolac-Hutovo /mjesto Cerovica/, Posušje-Tomislavgrad /naselje Čitluk/ i Banovići-Ribnica /na izlazu iz Banovića/.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja. Na prelazu Metaljka na putu Čajniče-Pljevlja moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

/SRNA/

PODIJELI