Nesuglasice između Vučića i Izetbegovića oko granice

0
322

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije verbalno su se sukobili na konferenciji za medije u Mostaru zbog utvrđivanja granica između BiH i Srbije.

Oprečni su bili njihovi odgovori na ovo pitanje. Izetbegović ne može pristati na prijedlog Srbije, posebno kada su u pitanju hidrocentrale. Također, BiH ne može pristati na devijacije određenih teritorija.

“Ako se ne iznađe rješenje, zemlje mogu problem riješiti putem međunarodne arbitraže od koje BiH uopće ne bježi”, kazao je Izetbegović.

Vučić je konstatovao da Izetbegović nije rekao istinu, jer je prijedlog promijenjen, a iz toga što je rekao, kako je istakao Vučić, vidi se da nije pročitao novi prijedlog Srbije.

Vučić je kazao da novi prijedlog Srbije dostavljen BiH uopće ne sadrži te elemente nego sasvim novu ponudu za koju je rekao da je “izuzetno povoljna za BiH” i da je “Izetbegović očigledno nije pročitao”.

Rekao je da Izetbegović ne iznosi istinu i da Srbija nije tražila da se izvrši devijacija granice, odnosno da je ponudila BiH plodniju zemlju u zamjenu.

Izetbegović je na to odgovorio da se pitanje problema granice treba spustiti na nivo komisija dviju zemalja za utvrđivanje granica i da i Srbija i BiH trebaju aktivirati rad tih tijela.

Vučić je kazao i da je Izetbegović tokom razgovora o ovoj temi rekao da nije nimalo izvjesno da će se ovo pitanje riješiti u narednih sedam mjeseci, odnosno do općih izbora u BiH.

Izetbegović se ponovo obratio novinarima te je čestitao Vučiću pobjedu na izborima u Beogradu. Dodao je da granica nije stvar predsjednika zemalja i da mu nije jasno zbog čega se u ovom slučaju ne bi aktivirale komisije.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here