Nije realno da SDS formira Savjet ministara

0
285

Iako se posljednjih nekoliko dana sve češće govori o tome da bi SDS umjesto SNSD-a mogao formirati novi Savjet ministara BiH, od toga, gotovo je sigurno, neće biti ništa s obzirom na to da bi i u tom slučaju usvajanje zakona i odluka zavisilo od volje SNSD-a, koji ima četiri od ukupno pet delegata u Domu naroda parlamenta BiH.

Matematika da SDS umjesto SNSD-a formira Savjet ministara BiH, odnosno dobije podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH, postoji, ali, prema mišljenju nekih poslanika koji bi takvu odluku trebalo da podrže, teško je očekivati da će se to desiti.

U ovom trenutku, hipotetički, većina u kojoj bi bio i SDS bez poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a imala bi glas 24 poslanika pod uslovom da je podrže SDA, HDZ, DF, SBB BiH i dva glasa PDP-a. U ovom slučaju za izglasavanje Savjeta ministara BiH postoji i neophodna entitetska većina, koju bi, pored dva poslanika SDS-a i PDP-a, činio i jedan poslanik SDA koji dolazi iz Republike Srpske, a s obzirom na to da potvrđivanje Savjeta ministara BiH ne ide pred Dom naroda parlamenta BiH, matematički i formalno većina za “izbacivanje” SNSD-a i njegovih partnera iz Republike Srpske postoji, ali je malo vjerovatna.

“Skeptičan sam za takvu većinu. Odgovornost za formiranje vlasti preuzeli su SNSD, HDZ i SDA i na njima je da završe taj posao ili da kažu da ne mogu to uraditi pa da se onda eventualno pokuša doći do nove većine”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

I u ostalim političkim partijama kažu da je malo vjerovatno da SDS formira novu većinu, te da će ukoliko se to kojim slučajem desi, imati vlast, a neće vladati. Procedure su takve da svaka odluka Savjeta ministara BiH i svaki zakon mora proći i Dom naroda parlamenta BiH, gdje SNSD ima neprikosnovenu većinu.

“Nije realno da SDS formira Savjet ministara BiH. SNSD je formalni pobjednik i drži značajne resurse i u Domu naroda parlamenta BiH i u Predsjedništvu BiH. Nijedna odluka ne bi mogla proći bez SNSD-a”, rekla je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH.

I u HDZ-u, na čije poslanike vjerovatno računaju u SDS-u, kažu da je samokandidatura Mirka Šarovića, lidera SDS-a, za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH neozbiljna jer vlast mora imati legitimitet i zakonodavnu većinu u parlamentu BiH.

“Samokandidatura Šarovića ne zadovoljava nijedan od principa. Zato je smatram neozbiljnom i neodgovornom, makar dolazila od predsjednika parlamentarne stranke i, naizgled, ozbiljnog čovjeka i političara”, rekao je Predrag Kožul, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Mario Karamatić, član Predsjedništva HNS-a, rekao je da većina koju bi činio SDS djeluje nerealno, istovremeno ističući da svi imaju pravo sanjati i izraziti želje, ali da je realnost nešto sasvim drugo, te da do toga ne može doći ni u jednoj kombinaciji jer SNSD ima četiri delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Da su nerealne najave SDS-a i izjave Šarovića da će se SDS uključiti u formiranje nove vlasti na nivou BiH govori i činjenica da su SNSD, HDZ i SDA još ranije dogovorili da će formirati vlasti i sebi izabrali rukovodstva Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Dragan Čović, zamjenik predsjednika Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a, rekao je da je hitno brzo formiranje vlasti na svim nivoima, te da je jedino rješenje za izlazak iz višemjesečnog zastoja kompromis SNSD-a, SDA i HDZ-a kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je juče da pitanje formiranja vlasti na nivou BiH treba ozbiljno, odgovorno i politički profesionalno završiti na jedini mogući način, a to je da oni koji su pobjednici izbora formiraju vlast i da nastave da rade.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here