SINDIKALCI ODLUČILI Povećati plate zdravstvenim radnicima ili PROTESTI u septembru

0
274

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS i dalje traže hitno povećanje plate zaposlenim u oblasti zdravstva za najmanje 30 odsto, kako bi se njihove plate izjednačile sa prosječnom platom zaposlenih u RS.

– Zahtijevamo od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da bez odlaganja iznađe relevantne načine i modele realizacije postavljenog zahtjeva. U suprotnom, polovinom septembra ćemo preduzeti konkretne sindikalne mjere i iskazati svoje nezadovoljstvo širom Srpske, sa kojima će resorno ministarstvo biti blagovremeno upoznato – poručuje predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Dodaje da je od dana dostavljanja zahtjeva za povećanje plate MZSZ, prošlo više od četiri mjeseca, te da ovo ministarstvo nije preduzelo bilo kakve konkretne mjere s ciljem njegove realizacije.

– Umjesto da se preduzmu konkretne mjere, 4. jula su sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite RS zaključili sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, bez obzira što se radi o aktu koji je više puta mijenjan i dopunjavan, Njegove odredbe se, zbog svoje nedorečenosti i nepreciznosti, ne primjenjuju u javnim zdravstvenim ustanovama RS, što je u potpunosti neprihvatljivo – isitče Šukalo.

Prema njegovim riječima, radnje kojima se ne rješavaju ključna pitanja u oblasti zdravstva, dovele su zaposlene u jedan izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj i ubrzale dinamiku odlaska zdravstvenih kadrova iz RS.

– A povećanje plate zaposlenim u ovoj oblasti je svakako jedno od ključnih pitanja – naglašava Šukalo.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here