NJEGOVAN: Objedinjen Taekvondo u Srpskoj

0
759

Taekvondo savez Republike Srpske i Taekvondo asocijacija Republike Srpske objedinjeni su u jedan savez, čime je završen šestogodišnji proces organizovanja ovog sporta u Srpskoj u skladu sa Lozanskom deklaracijom, potvrdio je Srni predsjednik Taekvondo saveza Branislav NJegovan.

NJegovan kaže da je Taekvondo savez Republike Srpske omogućio ravnopravno članstvo klubovima koji djeluju pod okriljem Međunarodne taekvondo federacije /IFT/ i Svjetske taekvondo federacija /WT/.

Prema njegovim riječina, time je usklađen dio statuta sa Taekvondo savezom BiH i Zakonom o sportu Republike Srpske, koji pod okrilje Taekvondo saveza Republike Srpske stavlja obje grane sporta.

“Ponosan sam što sam uz pomoć svojih saradnika uspio ujediniti taekvondo sport nakon više od 20 godina. Raduje me da je znatan broj klubova počeo da praktikuje obje verzije što se direktno odrazilo na masovnost i povećanje broja takmičara na turnirima u ITF i WT taekvondou i samoj popularizaciji sporta” , kaže NJegovan.

NJegovan ističe da je taekvondo u Srpskoj objedinjen na vrijeme i da imaju velika očekivanja od donošenja novog Zakona o sportu Republike Srpske i kategorizacije sporta.

“Nadam se da će naš rad u narednom periodu biti prepoznat i od strane resornog ministarstva, da ćemo imati potrebnu podršku i zauzeti mjesto koje nam pripada u porodici olimpijskih sportova u Republici Srpskoj”, rekao je NJegovan.

U objedinjenom Taekvondo savezu Srpske ima ukupno 28 klubova. Nakon gašenja Taekvondo asocijacije još četiri kluba su podnijela zahtjev za prijem u članstvo, što će biti razmatrano na prvoj narednoj skupštini Saveza.

U BiH je do 2014. godine zbog odvojenog načina organizovanja dvije grane taekvondoa, tradicionalnog /ITF/ i olimpijskog /WT/, postojalo sedam saveza od čega tri taekvondo saveza BiH i po dva entitetska.

U Republici Srpskoj Taekvondo savez /ITF/ osnovan je 1995. godine, a Taekvondo asocijacija /WT/ 1998. godine.

Olimpijski komitet BiH 2013. godine je inicirao reorganizaciju taekvondo sporta u BiH na osnovu Lozanske deklaracije po principu jedan sport – jedan savez.

U FBiH je do ujedinjenja entitetskog Taekvondo saveza i Taekvondo asocijacije došlo 2014. godine.

Taekvondo savez Republike Srpske i Taekvondo savez FBiH osnovali su Taekvondo savez BiH u kojem takmičari i klubovi isključivo preko entitetskih saveza postaju članovi Taekvondo saveza BiH preko kojeg ostvaruju svoja prava u Međunarodnoj /ITF/ i Svjetskoj /WT/ organizaciji.

SRNA

PODIJELI