NJemačka – automobilska industrija”DAJMLER” MANIPULISAO EMISIJAMA DIZELSKIH MOTORA

0
1217

 

NJemački proizvođač luksuznih automobila “Dajmler” manipulisao je sa oko milion vozila sa dizelskim motorima kako bi prikazao da ona manje zagađuju okolinu, prenijeli su danas lokalni mediji.
“Kompanija sa sjedištem u Štutgartu prodavala je vozila sa nivoom štetnih emisija višim od dozvoljenog skoro punu deceniju, od 2008. do 2016. godine”, piše list “Zidojče cajtung”.

Mediji navode da su imali uvid u nalog za pretrese iz maja izdate u sudu u Štutgartu za 11 lokacija koje pripadaju proizvođačima automobila “Mercedes-Benc” i “Smart”.

Istražioci sumnjaju da je najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila koristio sličan uređaj za manipulisanje emisijama gasova kakav je upotrijebio “Folksvagen”. Ova kompanija priznala je 2015. godine da je manipulisala emisijama 11 miliona vozila koje je prodala širom svijeta.

Stručnjaci vjeruju da motori sa oznakama “Om 642” i “OM 651” filtriraju 95 do 99 odsto šetnih čestica azotnog oksida u testovima, ali samo 35 do 85 odsto u stvarnoj vožnji.

Ovi motori ugrađeni su u oko milion vozila, uključujući “Mercedesove” klase C, E i R.

Za sada su za kreiranje ilegalnog softvera osumnjičena dva radnika “Dajmlera”, ali zvaničnici vjeruju da je u aferu umiješano mnogo više ljudi. Istraga se nastavlja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here