Njemačka ima problem da poveća broj vlasnika električnih automobila

0
183

Njemačka se suočava sa značajnim preprekama u ostvarivanju svog cilja da poveća broj vlasnika električnih automobila, budući da većina ljudi u zemlji nema pristup punjenju takvih vozila kod kuće, pokazalo je istraživanje Njemačkog automobilskog kluba (ADAC).

Dvije trećine Nijemaca živi u stanovima i imaju malu mogućnost punjenja električnih automobila kod kuće, ali čak i kad postoji podzemno parkiralište, njih 96 odsto nema nijednu utičnicu, pokazali su podaci ADAC-a.

Samo dva odsto podzemnih parkirališta s više od deset parkirnih mijesta koja je ADAC istražio, ima najmanje jednu stanicu za punjenje ili zidnu jedinicu.

ADAC je intervjuisao 310 kompanija za prodaju nekretnina u 11 velikih gradova, koji zajedno upravljaju s 4.815 velikih podzemnih garaža i parkirališta.

“Četiri od pet takvih kompanija nemaju punionice za električna vozila ni u jednoj od svojih zgrada. A nekoliko kompanija koje imaju zidne jedinice u svojim građevinama, one su obično postavljene u izolovane objekte”, stoji u istraživanju.

Samo četvrtina anketiranih kompanija razmišlja o postavljanju rješenja za punjenje električnih automobila u sljedeće tri godine. Glavni razlog koji su dali menadžeri bio je “neizraženo zanimanje stanara i vlasnika”, navodi ADAC.

Od 47,1 miliona automobila u Njemačkoj samo 200.000 su električni ili hibridni, prema podacima Savezne kancelarije za motorna vozila. Drugi razlozi koje su dali upravitelji imovine bili su visoki troškovi, tehnički problemi i pravne nesigurnosti.

Obične utičnice u domaćinstvima nisu dovoljne za dugoročno punjenje električnih automobila, jer bi tokom dužeg razdoblja punjenja pod velikim opterećenjem moglo doći do zapaljenja kablova.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here