Nobelovac optužen za seksualni napad

0
613

Bivši predsjednik Kostarike i dobitnik Nobelove nagrade za mir Oskar Arijas našao se usred velikog skandala nakon što ga je aktivistkinja za nuklearno razoružanje optužila za seksualni napad, piše “Guardian”.

Arias je odmah odbacio sve optužne, rekavši da nikada u životu nije napravio nešto protiv volje bilo koje žene. Štaviše, tvrdi da se tokom karijere konstantno borio za jednakost polova.

Žena koja je iznijela optužbe na njegov račun tvrdi da se napad dogodio tokom sastanka decembra 2014. u domu bivšeg predsjednika u San Hozeu. Ova aktivistkinja je ispričala za kostarikanske medije da ju je Arias “uhvatio straga pa dirao njene grudi, počeo je ljubiti i potom penetrirao u nju svojim prstima”.

“Ja sam mu odmah rekla da je on oženjen čovjek. Ne sjećam se što mi je odgovorio, ali me nastavio dirati. Tada mi je rekao da malo pričekam pa je izašao iz kabineta. Nisam znala šta da radim, osjećala sam se zarobljeno”, ispričala je ova žena, koja je tada imala 30 godina.

Slavni političar bio je predsjednik Kostarike u dva mandata: prvi put od 1986. do 1990, a drugi put od 2006. do 2010. godine. Nobela za mir dobio je 1987. zbog svojih nastojanja da okonča građanske ratove u Centralnoj Americi.

Kancelarija državnog tužioca Kostarike potvrdila je da su primili krivičnu prijavu protiv osobe koja se preziva Arias zbog mogućeg zločina seksualne prirode. Ali, više informacija nisu htjeli otkriti. Više detalja donosi list “Semanario Universidad”, koji prenosi da je Arias nakon navodnog napada predložio aktivistkinji da se nađu na nekoj drugoj lokaciji, što je ona iskoristila kao izgovor za odlazak.

(Agencije)

PODIJELI