U Istanbulu spašene bebe iz BiH

0
562
Dvije bebe iz Bosne i Hercegovine, dvogodišnja Lejla Kurtanović i 1,5-godišnja Asija Muharemović, koje su imale urođene srčane mane, uspješno su operisane u Turskoj i uspješno se oporavljaju.

Turski kardiohirurzi u istanbulskoj bolnici Acibadem uspješno su obavili operacije na otvorenom srcu dviju beba koje su imale urođene srčane mane.

Kod 1,5-godišnje Asije Muaremović uspostavljenja je transpozicija velikih krvnih sudova, koji dovode krv do srca, zbog čega je njen život bio ugrožen. Zbog transpozicije velikih krvnih sudova, maloj Asiji je bilo otežano disanje. Podvrgnuta je komplikovanom operativnom zahvatu dugom četiri sata, tokom kojeg je srce bilo zaustavljeno, a mjesta arterija koje hrane srce su uspješno zamijenjena, prenosi N1.

Srce bilo zaustavljeno na nekoliko sati

Zeničanka Edina Muharemović, majka uspješno operisane Asije, za AA je istakla kako je ovo bio jedan veoma težak proces za cijelu porodicu, no s viješću da je operacija uspješno obavljena, konačno su osjetili olakšanje. Dodala je kako su prije Istanbula posjetili brojne bolnice u BiH i Srbiji, te kako im je nakon toga preporučeno da dođu u Tursku.

“Asija je jedno vrijeme bila dobro, sve dok je bila dobro odgađali smo operaciju. Međutim, potom se prehladila, pa je dobila upalu pluća i od tada su počeli ti problemi s disanjem. Kako je počela više da se kreće, znala je izgubiti svijest, tada su nam doktori kazali da će morati biti podvrgnuta operaciji”, kazala je Muharemović.

Doktor iz Sarajeva je poslao nalaze u Istanbul, odakle je poručeno da hitno mora biti operisana.

“Hvala Bogu, ona je to dobro podnijela, doktor je veoma zadovoljan samim procesom i oporavkom”, kazala je majka Muharemović.

Izvor: n1info.com
PODIJELI