“Nova generacija” pokrenula online savjetovanje, pomoć tražilo 95 mladih

0
314

Savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” je 1. decembra prošle godine pokrenula novu uslugu online anonimno chat savjetovanje, putem kojeg se obratilo 95 djece i mladih kojima su potrebne pomoć i podrška, rekli su za “Nezavisne” u Udruženju “Nova generacija”, koje rukovodi ovom linijom.

Prema njihovim riječima, djeci i mladima su prevashodno potrebne pomoć i podrška u vezi s problemom koji imaju.

“Ovaj vid komunikacije je neophodan i važan iz razloga što je djeci ponekad mnogo lakše pisati o stvarima koje ih muče nego govoriti o njima. Pored toga, neka djeca nemaju dovoljno prostora i sigurnosti da se obrate putem telefona i vode razgovore koje mogu trajati duže vremena, a chat savjetovanje im omogućava privatnost i mogućnost prekidanja razgovora u bilo kojem trenutku. Isto tako, putem chata djeca imaju mogućnost i da prijave uznemiravanja koja trpe putem interneta”, navode u Udruženju “Nova generacija”.

Dodali su da djeca i mladi mogu da pošalju fotografije, video-sadržaje ili prepiske te dobiju podršku i pomoć koja im je potrebna.

“Chat savjetovanje je dostupno na veb-stranici www.plavitelefon.ba i aktivno je svakim radnim danom od devet do 17 časova. Djeca i mladi mogu da nam se obrate ukoliko su im potrebni savjet ili informacija, ukoliko s nekim žele da podijele neprijatno iskustvo koje su doživjeli ili se osjećaju usamljeno, imaju problema s prijateljima ili u porodici”, kazali su u ovom udruženju.

Istakli su da isto tako mogu da se obrate i za bilo koji drugi problem koji imaju.

“Kada nam se obrate, imaju mogućnost da se dopisuju s obučenim savjetnicima i s njima razgovaraju o problemu koji imaju. Svi razgovori su povjerljivi i anonimni, tako da djeca i mladi ne moraju da otkrivaju svoje podatke kao što su ime i prezime ili grad u kojem žive”, objasnili su u Udruženju.

Naglasili su da su savjetodavne linije u svijetu koje već imaju chat savjetovanje primijetile da je uz opadanje broja poziva poraslo javljanje putem online chatova, te su se i oni odlučili da uvedu ovu opciju.

“U okviru Udruženja pored ‘Plavog telefona’ i dalje su aktivne usluge Dnevnog centra za djecu čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, te prihvatna stranica za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju”, zaključili su u Udruženju “Nova generacija”.

/Nezavisne/

PODIJELI