Nova zapošljavanja u zajedničkim institucijama BiH, uhljebljavanje ili potreba?

0
243
Kao na traci, smjenjuju se konkursi za popunu radnih mjesta u zajedničkim institucijama BiH.

Tako je, desetak dana nakon što je Zoran Tegeltija imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, sazivu u tehničkom mandatu zatrebalo radnika. Pored Ministarstva civilnih poslova, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i Ministarstva finansija BiH, mjesta ima i u Agenciji za državnu službu, Agenciji za bezbjednost hrane, Agenciji za nadzor nad tržištem BiH i drugim.

“Ja vjerujem da će novi Savjet ministara donijeti neke nove politike kada su u pitanju zapošljavanja u zajedničkim institucijama. A ovo govori o činjenici da postoji, rekao bih jedna vrsta političkog straha onih koji napuštaju pozicije u izvršnim organima na zajedničkom nivou. I da pokušavaju da involviraju svoje stranačk odane ljude. Što predstavlja jedan dodatan problem iz samog aspekta funkcionisanja zajedničkih institucija”, izjavio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Na navalu  novih radnih mjesta još ranije je upozoravao SNSD-ov delegat u Domu naroda BiH, Nikola Špirić. Analizirajući brojke u posljednjih godinu dana,  došao je do cifre od 700 novih službenika u zajedničkim institucijama. Stalna  zapošljavanja u posljednjih nekoliko mjeseci, kaže, znače samo jedno, uhljebljavanje kadrova koji će pokušavati da opstruišu rad nove izvršne vlasti.

“Zakon štiti državne službenike nakon njihovog zapošljavanja i mislim kada bi se ušlo u sudske procedure, to bi koštalo budžetske korisnike Bosne i Hercegovine milione i milione maraka jer  bi oni te procese dobili. Zato mislim da ovo spletkarenje najblaže rečeno, oko novog zapošljavanja ide na obraz onima koji ne poštoju da treba da dođe imenovanja novog saziva Savjeta ministara”, rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

Dešavalo se i da službenik tuži državu, i dobije veliku novčanu odštetu. Posljedice na kraju snose građani BiH.   Nerijetko se dešava da se konkursne procedure postanu predmet spora  i pred Sudom BiH.  U ovoj godini, odbijene su tri tužbe na konkursne procedure, u Parlamentarnoj skupštini BiH, MInistarstvu  spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Agenciji za identifikacione dokumente, potvrđeno je za ATV u Sudu BiH.

(ATV)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here