Donatorsko veče 22. decembra: Dnevni centri značiće i djeci i roditeljima

0
382

Dnevni centri za djecu sa poteškoćama u razvoju, koji će biti izgrađeni novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, od izuzetnog su značaja kako za mališane, tako i za njihove roditelje, kazala je za “Nezavisne” Željka Perišić-Ninković, direktorica Centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice”.

Donatorsko veče u okviru ove humanitarne akcije biće održano 22. decembra, s početkom u 17 časova, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

“Donatorsko veče, koje organizuje predsjednica RS, a koje je namijenjeno izgradnji dnevnih centara, od izuzetnog je značaja prije svega jer se ove godine problem rješava institucionalno, odnosno dnevni centar u Banjaluci se radi u sklopu Centra ‘Zaštiti me’, gdje se većina naše djece već školuje”, istakla je Perišić-Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, kroz ovakav vid podrške ne dobijaju uslugu samo djeca sa poteškoćama, već i roditelji, koji će, kako kaže, imati mjesto na kojem će zbrinuti svoje dijete na sigurnom i gdje će s njim raditi stručnjaci, dok oni završavaju svoje obaveze.

Zorica Kuzmanović-Vasilić, direktorica JU Centar “Zaštiti me”, kazala je da bi ovaj dnevni centar bio prvi ovakav centar u sklopu javne institucije na našim prostorima.

“Ovaj dječji dnevni centar imao bi namjenu cjelodnevnog boravka i brige za djecu, prvenstveno namijenjen djeci sa smetnjama u razvoju uzrasta od pet do 15 godina koja se školuju ili idu na predškolsko vaspitanje po inkluzivnom modelu”, pojasnila je Kuzmanović-Vasilićeva te istakla da je planirana izgradnja dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci.

Kako dodaje, opravdanost realizacije ovog projekta ogleda se u tome da djeca sa smetnjama u razvoju, pogotovo djeca s autizmom, zahtijevaju 24 časa nadzor, što ograničava da oba roditelja rade ili imaju mogućnost da zajedno s ostalim članovima porodice organizuju aktivnosti, pa čak i da odu ljekaru.

“Nakon trajanja škole i u toku raspusta nije uspostavljen sistem brige za djecu sa poteškoćama u razvoju, pa je izgradnja ovog novog savremenog objekta veoma kvalitetan način da se poboljša položaj ovih porodica”, naglasila je Kuzmanović-Vasilićeva.

U Kabinetu predsjednika Republike Srpske su za “Nezavisne” kazali da se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RS tradicionalno, već deseti put, sprovodi humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”.

“Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji ‘S ljubavlju hrabrim srcima’ biće iskorištena za izgradnju dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u Banjaluci i Trebinju”, rekli su u Kabinetu.

Prema njihovim riječima, izgradnja dnevnih centara u dva grada, tj. dijela RS, značajan je iskorak ka obezbjeđivanju sistemskog pristupa u pomoći, prvenstveno djeci i njihovim porodicama koje, na bilo koji način, nisu integrisane u redovan sistem, kako bi svaka osoba dobila mogućnost i priliku za maksimalan razvoj svojih sposobnosti i kapaciteta.

“Partneri predsjednice RS i u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji su mladi umjetnici iz različitih dijelova Srpske, koji će svojim umjetničkim performansom pokušati da zajedničkim snagama obezbijede pomoć za svoje drugare”, naveli su u Kabinetu.

Kako su pojasnili, u okviru akcije, u periodu od 1. do 31. decembra 2019. godine, biće aktivan i “M:telov” humanitarni broj 1411.

Istakli su da će građani pozivom, u toku mjesec dana, biti u mogućnosti da podrže akciju sa 1 KM, a tokom donatorske večeri biće u prilici da razgovaraju sa nekim od poznatih ličnosti koje podržavaju akciju.

“Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena ‘S ljubavlju hrabrim srcima’ broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka”, kažu u Kabinetu.

(Nezavisne)

PODIJELI