“Srbija je puna malih Eskobara”

0
405

Beogradska “Politika” piše danas, u tekstu pod naslovom “Srbija je puna malih Eskobara”, da je Srbija sve više uključena u trgovinu drogom i da je uključena u tzv. Balkanski kartel, koji je, po ocjenama međunarodnih policijskih organizacija, u usponu.

List navodi da mu je u MUP-u Srbije potvrđeno da je u protekle dvije godine u zemlji zaplijenjeno više od 10 tona droge, prošle četiri, a ove više od šest, što 2019. čini rekordnom o zaplijeni narkotika od kada se vodi statistika.

Dodaje se da u tu statistiku nije uključena marihuana zaplijenjena u “Jovanjici” – 650 kilograma spremnih za prodaju i još skoro četiri tone u sirovom stanju.

Kao najveće narko dilere kokaina navode se Darko Sarić, zvan Balkanski El Čapo, i Radosav Cvijović, koga mnogi nazivaju “novosadski Eskobar”.

Što se tiče heroina, “Politika” navodi da se najveća ovogodišnja zaplijena u Srbiji dogodila polovinom novembra, kada je otkriveno 77 kilograma te opasne droge, vrijedne pet miliona evra, i uhapšen osumnjičeni vođa narko grupe Mladen Novaković Tocilo iz Amerića kod Mladenovca.

List prenosi podatke iz izvjještaja Evropskog centra za praćenje droga i Evropola, da pored tradicionalno najvećih kolumbijskih i italijanskih kriminalnih grupa, u trgovini kokainom grupe iz Srbije i Albanije postaju sve značajnije.

“Naglašeno je da kriminalci iz Srbije dobro sarađuju s ‘kolegama’ iz drugih država bivše Jugoslavije, pa su ih zbog toga evropski policajci prozvali i ‘Balkanski kartel'”, piše “Politika”.

Kako se navodi, “Balkanski kartel” čine kriminalne grupe sa prostora bivše Jugoslavije, a “najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, koji odlično sarađuju međusobno, ali i sa susjedima: Albancima, Bugarima Italijanima”.

“Politika” podsjeća da za razliku od kokaina, koji dolazi iz Latinske Amerike, heroin dolazi sa istoka – uglavnom iz Avganistana, a u manjoj mjeri iz Pakistana, Irana, istočne Turske i zemalja srednje Azije.

“Glavne švercerske rute heroina (ka zemljama EU) vode preko Turske, Bugarske, Albanije, zatim preko Kosova kroz Srbiju”, piše list i dodaje da kada heroin stigne na Kosova, narko klanovi ga u magacinima pakuju u manje količine i zatim transportuju kopnenim putem.

(Tanjug)

PODIJELI