Novaković: U FBiH nema volje da se Srbi tretiraju kao narod

0
270

Član Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković (NDP) smatra da je očigledno da u Federaciji BiH ne postoji volja da Srbe tretiraju kao narod.

On navodi da se to vidi iz niza odluka, zakonskih i ustavnih odredaba koje se odnose na konstitutivnost sva tri naroda koja nije primijenjena.

– Postoji više od 80 odluka Ustavnog suda koje nisu sprovedene, ali je zato veoma snažno i pod pritiskom međunarodne zajednice, stranaka iz FBiH i Ustavnog suda insistirano na sprovođenju odluke o 9. januaru – dodao je Novaković.

On kaže da je u proteklih 12 godina izostalo insistiranje iz Republike Srpske, ali i predstavnika srpskog naroda sa nivoa BiH da se sprovede odluka Ustavnog suda BiH o grbu i himni FBiH.

– Odluka Ustavnog suda BiH o grbu i himni Republike Srpske sprovedena je nakon obavljenih procedura. Još 2006. godine je Ustavni sud donio odluku da su grb i himna FBiH neustavni, imajući u vidu da tamo nema obilježja srpskog naroda – rekao je Novaković.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here