Pravi im ne odgovara – Kina u orbitu lansira umjetni Mjesec

0
294

Umjetni Mjesec bio bi satelit u orbiti koji bi reflektovao Sunčevu svjetlost na područje široko 10 do 80 kilometara. Na taj način, grad Chengdu ne bi se morao oslanjati na električnu rasvjetu za osvjetljavanje noću.

Gradovi se u pravilu oslanjaju na električnu rasvjetu ili mjesečinu kako bi osvijetlili ulice noću, ali čini se da kineskom gradu Chengduu to nije dovoljno. Oni se nadaju kako bi u budućnosti mogli lansirati “umjetni Mjesec” koji će biti dovoljno svijetao da zamijeni uličnu rasvjetu.

Kako prenosi “Cnet”, lokalni mediji navode da je ideju prezentovao Wu Chunfeng, čelnik istraživačkog instituta za aeronautiku. Nije otkriveno previše detalja o samom projektu, ali navodi se da bi taj umjetni satelit bio otprilike osam puta sjajniji od Mjeseca i mogao bi obasjati područje široko od 10 do 80 kilometara. Taj raspon mogao bi se kontrolisati unutar nekoliko metara.

Azijski mediji navode da bi satelit imao reflektivnu površinu koja bi reflektovala Sunčevu svjetlost preko ploča koje izgledaju kao solarni paneli kojima se može regulisati ugao. Inače, Rusi su sličan eksperiment pokušali napraviti 1999. godine, ali tada se njihov satelit nije uspio pravilno rastvoriti. Wu sada kaže da je tehnologija spremna i da bi ga mogli lansirati 2020. godine.

(24sata.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here