Novi “Appleov” OS ima bagove koji otežavaju korištenje telefona

0
231

Jedan broj korisnika koji je nadogradio najnoviju verziju operativnog sistema za Apple telefone ima problem sa Bluetoothom, WiFi i sa virtuelnom tastaturom.

Nekoliko mjeseci nakon prvog predstavljanja i nakon nekoliko probnih verzija, od četvrtka napokon je dostupna nova verzija operativnog sistema za “Appleove” telefone. iOS 13 dolazi s nekim zanimljivim novitetima poput sve popularnije “tamne teme”, opcija koje poboljšavaju privatnost, novih mogućnosti u “Appleovim” karticama itd.

Međutim, na žalost onih najnestrpljivijih korisnika koji su već nadogradili postojeći OS i preuzeli iOS 13, nova verzija mobilnog operativnog sistema dolazi i sa brojnim bagovima koji otežavaju korištenje telefona. Npr. jedan problem vezan je uz Bluetooth i povezivanje sa spoljašnjim uređajima – na iPhoneu 8 s kojim ranije nije bilo nikakvih problema sa spajanjem sa spoljnim zvučnicima, automobilom i slično, sada veza pukne nakon nekoliko sekundi.

Probleme s Bluetoothom na Twitteru prijavili su i drugi korisnici “Appleovih” uređaja koji su nadogradili operativni sistem na posljednju verziju, prenosi Zimo.

Jednom broju korisnika ni WiFi više ne radi kao što je radio prije nadogradnje, a dio korisnika ima probleme i s virtuelnom tastaturom. Takođe, iOS 13 ima i bezbjednosni propust putem kojeg bi neko mogao da zaobiđe da hakuje zaključani ekran i pristupi kontaktima korisnika.

“Apple” je već za 24. septembar najavio novu nadogradnju za iPhone, iOS 13.1 u kojoj će riješiti taj propust, a vjerovatno i riješiti i ostale probleme koji muče korisnike njihovih telefona.

Nakon objave novih verzija operativnih sistema, obično se korisnicima savjetuje da pričekaju s nadogradnjom bar nekoliko dana kako bi saznali postoje li neki problemi sa softverom.

Ovo nije nepoznata situacija za korisnike “Appleovih” uređaja, jer se često, nakon velikih nadogradnji, pojavljuju bagovi – ponekad korisnici prijavljuju i znatno smanjenje trajanja baterije, prije nekoliko godina imali su problem sa Touch ID-jem, mobilnim signalom itd.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here