NOVI DETALJI O AFERI “DRVAR” Uvoznici smeća prostor iznajmili za 30 evra

0
695

Stotine tona tekstilnog otpada, koje je krajem juna i početkom jula uvezen iz Italije i nelegalno deponovan u devastirane fabrike i druge prostore na području Drvara i Bosanskog Grahova, još je na istom mjestu.

Očigledno, nema ništa od obećanja nadležnih da će biti ili vraćen u Italiju ili “zbrinut u skladu s propisima.”

U međuvremenu, isplivali su novi detalji o ovoj aferi, koja je potresla BiH i pročula se čak do Njemačke, Švajcarske i Italije. O italijanskom smeću u Drvaru je pisao i “Tages Ancajger” iz Ciriha, postavljajući pitanje zašto je baš mali grad u BiH odredište za italijanski otpad i da li ovaj uvoz ima veze s kalabrijskom mafijaškom grupom “Ndrangeta”.

Posebno je pitanje otkud otpad baš u na prostoru nekadašnje “Panelke”, koja je u krugu nekadašnjeg preduzeća “Grmeč” u Drvaru, i kako su suvlasnici firme “Krom reciklaža” došli na ideju da sjedište preduzeća prijave u zabačenom selu Kralji, kod Prekaja. Takođe, sporna je i lokacija za, još uvijek nepostojeći, pogon za reciklažu u hali u selu Pasjak iznad Drvara.

Kako saznaje Srpskainfo, ove prostore su susvlanici “Krom reciklaže” iznajmili, i to pod vrlo živopisnim okolnostima.

Tako je “kancelarija” u selu Kralji, koja po svemu sudeći uopšte ne postoji, iznajmljena od izvjesnog Aleksandra Kralja iz Zrenjanina.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ugovor o zakupu je potpisao suvlasnik “Krom reciklaže” Krsto Medan iz Zrenjanina, i to samo – na tri mjeseca, za januar, februar i mart ove godine. Da li je ugovor kasnije produžen nije nam poznato, ali je u prvobitnom ugovoru, zaključenom krajem prošle godine, navedena i cijena zakupa od 30 evra mjesečno!

Zanimljive su i druge cijene zakupa. Kako je ranije za Srpskainfo priznao sam iznajmljivač prostora na Pasjaku, Drvarčanin Mišo Balaban, on je ovu halu, za koju tvrdi da je jedan kroz jedan njegova, dok drugi sumnjaju da ju je prodao, bio spreman da izda za 600 evra mjesečno.

– Tako smo se dogovorili, ali dobro je što nisam potpisao ugovor. Zamislite da mi oni plate jednu kiriju, zatrpaju halu smećem, pa nestanu. Šta bih ja onda – upitao je Balaban.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako saznaje Srpskainfo, i prostor bivše fabrike “Grmeč”, gdje je otpad istovaren, je iznajmljen, i to, kako navode naši izvori, po cijeni od 500 evra mjesečno.

/Srpskainfo/

PODIJELI