Novi korisnici Huaveja biće bez Fejsbuka, Instagrama i Vocapa

0
463
Fejsbuk je objavio da više ne dozvoljava da se njegove aplikacije unapred instaliraju u “pametne telefone” koje proizvodi kineski gigant. Ta odluka uslijedila je nakon veta koji su SAD uvele Huaveju zbog tvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju njihovu nacionalnu sigurnost.

Prije nametanja tog ograničenja, svi pametni telefoni koji su izašli iz postrojenja Huaveja preuzeli su aplikacije Fejsbuk, Instagram i Vocap. To znači da će zabrana na Fejsbuku uticati samo na uređaje koji još nisu napustili fabriku. Korisnici koji su već kupili telefone Huavej i dalje mogu da provjeravaju svoje naloge na tim društvenim mrežama i ažuriraju odgovarajuće aplikacije.

Sadašnji korisnici modela Huaveja koji nemaju predinstalirani Fejsbuk na svom uređaju i dalje će moći da preuzmu aplikaciju u prodavnici Gugla. Međutim, buduće verzije telefona neće imati pristup prodavnici Gugla osim ako američke vlasti ne promjene svoju politiku prema kineskoj kompaniji.

Iz Huaveja su izjavili da su spremni za bilo koju akciju SAD i obećali da će riješiti bilo kakav prekid u radu njihovih uređaja.

Sredinom maja, američke vlasti uvrstile su Huavej na crnu listu koja američkim kompanijama ograničava kupovinu rezervnih dijelova i usluga bez odgovarajućeg odobrenja iz Vašingtona.

PODIJELI