Novi zakon u Japanu: Zabranjeno fotografiranje i uznemiravanje gejši

0
348

Lokalne vlasti japanskog grada Kyota odlučile su stati ukraj onima koji fotografiraju bez dozvole u privatnom prostoru, uvodeći novčane kazne za one koji se ne budu pridržavali novih pravila…

Prema pisanju tamošnjih medija, lokalci i vlasnici trgovine u distriktu Gion izglasali su prije nekoliko dana novi zakon koji jasno zabranjuje fotografiranje na privatnim cestama, kao i s gejšama. Dakle, gejše se ne smiju uznemiravati.

Poznato je da Japanci ništa ne prepuštaju slučaju te imaju tačno razrađen plan kako sve to kontrolirati. Naime, postavit će videonadzor, a oni koji budu kršili pravila dobit će kaznu od 10.000 jena, što je oko 160 KM. Još nije poznato ko će naplaćivati kazne.

Stanovnici područja gdje će se nova pravila početi primjenjivati već su počeli stavljati obavijesti, štampati letke i upozoravati turiste. I u prošlosti je bilo sličnih pokušaja kojima se željelo utjecati na ponašanje turista, no oni su se pokazali neuspješnima.

Lokalci podržavaju nova pravila, no istovremeno se boje da su kazne preniske te da će oni koji žele i dalje fotografisati, makar i po cijenu dobivanja kazne, jer ona nije dovoljno visoka.

U pilot projektu koji će biti pokrenut početkom decembra turisti se pitaju kako da se ponašaju putem pametne aplikacije koja donosi poruku na kineskom i engleskom jeziku čim dođu na udaljenost od jedan kilometar od Giona. U njoj se zahtijeva da izbjegavaju fotografiranje geikoa i maikoa bez dozvole i da ne dodiruju privatni posjed.

(Klix.ba)

PODIJELI