Novi život legendarne Barbi

0
132

Lutka Barbi decenijama je jedna od najpoznatijih igračaka na svijetu, koju su voljele mnoge generacije i o kojoj su od 1959. godine do danas snimljeni brojni, najčešće animirani filmovi.

Nakon mnoštva raznih adaptacija, uskoro će biti urađena i filmska adaptacija o ovoj legendarnoj “Matelovoj” lutki, u kojoj će glavnu ulogu tumačiti Margo Robi. Ostvarenje će režirati Greta Gervig, poznata režiserka nominovana za “Oskara”, a koja je režirala “Male žene” i “Bubamaru”.

Gervigova će projekat raditi za “Vorner Bros”, a sama priča počela je prije dvije godine kada je studio potpisao ugovor o radu na scenariju, na kojem treba da radi sa Noom Baumbahom. Glasine da će ona režirati film počele su tada, a sada je zvanično potvrđeno.

Sama glumica Margo Robi je u jednom intervjuu, kojeg je nedavno dala za “Vo­g”, nagovijestila mogućnost saradnje s režiserkom i početak rada na projektu o Barbi. Ona je navela da će Gretina vizija biti proširena te da će rad na samoj priči donijeti mnogo nostalgije i uzbuđenja.

– Ljudi uglavnom čuju za Barbi i pomisle “Znam kakav će taj film biti”, a kad čuju da ga Greta Gervig piše i režira, kažu “Oh, pa, možda i ne znam” – istakla je Robi.

Ona smatra da obožavaoci Grete Gervig s nestrpljenjem čekaju priliku da vide kako će njeni režiserski senzibiliteti uticati na priču o legendarnoj plastičnoj lutki.

Snimanje filma trebalo bi da počne iduće godine u Londonu, nakon što tandem Gervig i Baumbah završe rad na filmu “Njhite Noise”.

Tvorac ove lutke je Rut Handler, koja je Barbi kreirala za kompaniju “Matel” čiji osnivač je njen suprug Eliot Handler.

Njena kćerka Barbara kao dijete igrala se papirnim lutkama i tada je Rut dobila ideju da stvori trodimenzionalnu lutku za djecu. Namjeravala je da lutki da ime po kćerki, ali su imena Barbara i Barb već bila zaštićena autorskim pravima, te je tako nastala Barbi. Handlerova je objasnila da je njena namjera bila da omogući djeci igranje s lutkom i pokaže da mogu da budu sve što požele, a sama Barbi trebalo da je prikaže kako žena uvijek i u svemu mora, treba i može da ima izbor.

/Glas Srpske/Agencije/

PODIJELI