Trudnice ogorčene stanjem u bolničkim sobama i hranom! Šta kaže direktor UKC RS

0
386

Univerzitetski klinički centar RS već tri godine posjeduje sertifikat „Bolnica – prijatelj beba“, ali porodilje s pravom pitaju kada će ova ustanova postati i „prijatelj majki“.

Mnoge trudnice i porodilje koje su ležale u ovoj zdravstvenoj ustanovi ogorčene su katastrofalnim uslovima u sobama na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, kao i lošom ishranom.

Začepljeni odvodi, zarđale tuš kabine, odvaljeni podovi, kreveti iz kojih vire žice… to je majkama prva asocijacija na najveću bolnicu u Srpskoj. Znajući već šta ih očekuje, žene sa sobom nose čak i dodatnu posteljinu!

– Na patologiji žice ispadaju iz kreveta. Ja sam uzimala jorgan sa susjednog kreveta da se ne povrijedim – ispričala nam je jedna trudnica.

Uslovi su nikakvi, kao i prije pet godina, kada sam se prvi put porodila, govori mlada majka koja je nedavno ležala u bolnici.

– Krvavi čaršafi mijenjaju se tek svaka tri dana. Šolja u toaletu nije dobro fiksirana, pa kada pustite vodu, sve curi pored. Hrana je najjeftinija moguća – kuvani kupus, čorba sa tek malo mesa. Voća nema uopšte – iskustvo je ove Banjalučanke.

Jedino dobro što su majke navele jeste da su bebe često s njima u sobama i da sestre pomažu oko dojenja, a što je i cilj akreditacije “Bolnica – prijatelj beba”.

Direktora UKC RS, Vladu Đajića, pitali smo kada će uslovi smještaja za majke biti poboljšani.

– U toku su radovi, veliki broj mokrih čvorova je adaptiran na Klinici za ginekologiju. Mi smo već trebali krenuti u potpunu rekonstrukciju ove zgrade, ali je pandemija kovida to sve usporila i odgodila. Nadamo se da neće biti novog talasa i da ćemo moći to sve završiti – rekao je Đajić.

S druge strane, tvrdi da je ishrana na svjetskom nivou.

– Kao što pratimo sve standarde u medicini, tako pratimo i standarde u ishrani. Naši pacijenti dobijaju hranu koja je po svjetskim standardima što se tiče sastava, kalorija i količina. Vjerujte, oko 150 ljudi je svaki dan pred mojom kancelarijom, a 0,1 odsto se žalilo na kvalitet hrane u UKC – kategoričan je Đajić.

BANKA HUMANOG MLIJEKA

Direktor UKC RS Vlado Đajić izjavio je da su u toku pripreme regulative da bude otvorena prva banka humanog mlijeka u Srpskoj, za šta su sredstva obezbijeđena u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je održana u decembru prošle godine.

Kroz banku humanog mlijeka, prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, biće osigurano donirano majčino mlijeko.

/Srpskainfo/

PODIJELI