Novosađanka ima 105 godina, a još uvijek sama obrađuje baštu i usisava

0
453

Novosađanka Ilona Kovač 15. oktobra napunila je 105 godina, a u nedjelju je njen rođendan obilježen na misi u Crkvi imena Marijinog, kojoj baka Ilonka redovno prisustvuje i rijetko šta je i s toliko godina spriječi da svake nedjelje dođe.

Tom prilikom dobila je buket ruža, 100 bijelih i pet crvenih, uz rođendanske stihove, misu koju je služio prečasni Robert Erhard, i molitvu “Zdravo, Marijo”, koju je posebno za Ilonku pjevala operska pjevačica iz Srpskog narodnog pozorišta Renata Starović, te pjesmu “Aleluja2, koju je na mađarskom izveo omladinski hor “Sveti Ivan Kapistranski”.

“Godine su teret, ali danas sam veoma srećna”, uz osmijeh je potvrdila Ilona Kovač, koja i sama zna da se našali na račun svojih godina.

“Izuzetno je retko da se tako svi okupimo, i članovi porodice i prijatelji, poznanici i komšije. A šta je tajna dugovečnosti? Uvek sam živela skromno, pa i danas, ne pijem čak ni kafu. I treba uvek mnogo raditi, biti u pokretu. Ja sam celog života mnogo radila, noću kad nisam mogla da spavam, vezla sam ručne radove. I danas obrađujem svoju malu baštu, niko mi ne pomaže. Usisam, ispeglam, kuvam, veš ne stavljam u mašinu, perem na ruke… Jeste teško, ali sve uradim sama. I ja se čudim kako toliko dugo živim. Više puta sam osetila da je došao kraj, ali, evo, i dan-danas sam tu. Nikad se ne zna unapred, to je trenutak u kojem se nešto dogodi ili ne”, kaže Ilona.

Baka Ilonka je rođena u Bačkoj Topoli, a u Novi Sad je došla sa 16 godina. Danas živi na Satelitu. Sin je neženja i živi s njom. Od kćerke je dočekala i čukununuka, međutim, niko od njih ne živi u Novom Sadu. Čukununuka Patrika doveli su u Novi Sad za Ilonkin 102. rođendan, kad je imao četiri mjeseca. Rođendanskom slavlju sada su prisustvovali sin, kćerka, unuk, njegova supruga i kćerka, odnosno Ilonkina praunuka.

“Dok je bila mlađa, s bakom je bilo kao u vojsci – red, rad i disciplina, mada sam ja bio povlašćen i bolje sam prošao nego deca”, sjeća se unuk Gabor Bali, kome takođe ne manjka duhovitosti.

“Recimo, pravila je kolače koje sam ja hteo. Ima i jedna anegdota, kad smo došli za Božić pre tri godine, tada je imala 102. Žalila se da je napravila ‘samo’ dve vrste kolača i nije mogla više jer je bole ruke” kaže Bali.

Prije godinu dana mnogi mediji pisali su o baka Ilonki, koja je tada punila 104 godine, što je bilo prava atrakcija. Međutim, u odnosu na bogatu i nimalo laku životnu priču, vjerovatno je u sjećanju svih koji su tada čuli za nju najviše ostala rečenica upućena sinu – osamdesetogodišnjaku.

“Kad sam napunila 100 godina, rekla sam mu: ‘Do sad sam ja to radila, a sad sam spremaj svoju sobu!'”, nasmijala je sve Ilona Kovač.

(Dnevnik.rs)

PODIJELI